Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Torstein Lerhol liggende i rullestolen.
PÅ VALG FOR VANG: Torstein Lerhol håper å få gjøre en god jobb for kommunen. Samtidig vil han bidra til å bryte ned fordommer. (Foto: Terje Bringedal/VG/NTB Scanpix)

Hjembygda har alltid stilt opp – nå vil han bli ordfører for å gi noe tilbake

Torstein Lerhol (32) er Senterpartiets ordførerkandidat i Vang i Valdres.

Av Stine Slettås Machlar
Publisert 27.02.2019 14:36

– Folk i Vang har alltid sett meg som et menneske og gitt meg alle muligheter. Så når jeg nå har muligheten til å gi noe tilbake, har jeg lyst til å gjøre det, sier Torstein Lerhol som en forklaring på hvorfor han ønsker å bli ordfører i den lille hjembygda.

Helt fra ungdomsårene har han vært interessert i politikk og ønsket seg en sentral rolle. Da han var 19 år, meldte han seg inn Senterpartiet.

Han har lang fartstid fra Senterungdommen, og er i dag både kommunestyrerepresentant og fylkespolitiker. 

Politisk er det næringslivet i bygda med 1600 innbyggere han kjemper mest for.

– Jeg er veldig opptatt av næringsliv og arbeidsplasser. Vang har allerede klart å sikre at folk ikke flytter fra bygda, så fremover må vi tenke befolkningsøkning. Da blir arbeidsplasser viktig, slår han fast.

Selv jobber Lerhol i Oslo som leder for rundt 700 ansatte i BPA-selskapet Stendi, noe som gjør at han ukependler mellom leilighet i Oslo og familiegården i Vang. I hvert fall fram til høstens lokalvalg.

Torstein Lerhol stiller for et parti med sterke styringstradisjoner i hjemkommunen. I Vang i Valdres hadde Senterpartiet ordføreren i hele 35 år før Arbeiderpartiet overtok i 2011.

Torstein Lerhol (32)
  • Bor i Oslo og i hjembygda Vang i Valdres.
  • Lektor med mastergrad i historie og samfunnsfag. Jobber for tiden som leder for 700 mennesker i Stendi (Selskapet har skiftet navn fra Aleris).
  • Lang politisk fartstid for Senterungdommen og Senterpartiet. Kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i Vang i Valdres, fylkespolitiker.
  • Lerhol har muskelsykdommen spinal muskelatrofi og er avhengig av rullestol og assistenter.
  • Stiller som ordførerkandidat for Senterpartiet i hjembygda Vang i Valdres.

Alle samfunnsgrupper

Torstein Lerhol har den alvorlige, medfødte muskelsykdommen spinal muskelatrofi og er avhengig av rullestol og assistenter.

Men for ham er det ikke så spesielt at han er funksjonshemmet og ordførerkandidat. I hans øyne trenger ikke det være fokus.

– Jeg har sagt litt spøkefullt at det eneste jeg ikke tror jeg klarer å mestre i ordførerjobben, er å slå med klubba og klippe snorer, har han sagt til NRK.

Til Handikapnytt sier han at det vil være behov for heis, noe det allerede er en plan på.

– Og så må jeg ha en høyttaler i kommunestyresalen. Det er det. Ellers er allerede alle offentlige bygg tilrettelagt, og jeg har et stabilt team med assistenter rundt meg.

Ordførerkandidaten mener det er viktig at alle samfunnsgrupper er representert på alle nivåer i politikken.

– Men det er viktig for meg at jeg ikke er her fordi jeg sitter i rullestol. Jeg stiller fordi jeg har lyst til å gjøre en god jobb for kommunen min.

Jeg stiller fordi jeg har lyst til å gjøre en god jobb for kommunen min.

Vil bryte ned fordommer

Samtidig håper han det faktum at han er funksjonshemmet kan gi positive ringvirkninger.

– Dersom jeg er så heldig å vinne valget, vil hovedfokuset mitt være på å gjøre en god jobb for Vang. Så håper jeg selvsagt at jeg ved å være den jeg er i møte med andre politikere og ordførere, kan bidra til å bryte ned fordommer, sier ordførerkandidaten og lover å sette Vang på kartet i valgkampen.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Husk å velge kategorien «Kjøp og betal» i Vipps.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen

Blir tydelig

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein, mener det er viktig at funksjonshemmede blir representert i politikken.

– Det er viktig at funksjonshemmede får sentrale roller i politikken av to grunner. Det ene er at personen selv alltid vil ta med seg en annen erfaring inn enn andre. Samtidig som det speiler befolkningen. Det andre er at det viser at funksjonshemmede kan delta på lik linje som andre i samfunnsdebatten, sier han.

Lein mener spesielt det siste er viktig.

– Når mennesker som Torstein Lerhol blir synlige i samfunnsdebatten, trer funksjonshemmingen litt tilbake fordi man viser at det handler om kvalifikasjonen til personen. Samtidig som man med så synlig funksjonshemming som Lerhol gir folk andre bilder i hodet av funksjonshemmede enn det mange har. Det er viktig, poengterer Lein.

Ønsker å motivere

Senterpartipolitiker Lerhol legger heller ikke skjul på at han syns det hadde vært fint om flere funksjonshemmede engasjerte seg politisk.

– Partier trenger tillitsvalgte til å stille opp i lokalpolitikken. Det er et stort mulighetsrom for den som har lyst til å engasjere seg.

Lerhol håper at engasjement hans kan motivere andre.

– Jeg håper at jeg ved å stille til valg kan inspirere andre til å engasjere seg. Om bare én eller to med funksjonshemning velger å stille til valg, blir jeg storfornøyd.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.