Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Krisetider øker følelsen av utrygghet

To av tre svensker med nedsatt funksjonsevne vet ikke hva de skal gjøre i krise- eller katastrofesituasjoner. Det kommer fram i en spørreundersøkelse som organisasjonen DHR har gjennomført på sosiale medier. DHR er Norges Handikapforbunds svenske søsterorganisasjon.

48 personer har svart på undersøkelsen. DHR understreker i rapporten at den ikke er statistisk holdbar, men organisasjonen mener likevel at den sier noe om at urolige tider gir økt utrygghetsfølelse blant mennesker med nedsatt funksjonsevne. En av fire svarer at de mangler en generell trygghetsfølelse. 

– Svarene viser en trend vi mener å se; opplevelsen av ikke å ha kontroll over eget liv forsterkes i urolige tider, skriver DHR i rapporten om undersøkelsen.

Blir jeg etterlatt ved evakuering? Mister jeg tilgangen til medisiner? Hvordan får jeg ladet rullestolen min dersom strømmen blir borte? Dette er spørsmål som flere av informantene tenker på. Undersøkelsen viser også en underliggende mistro til både myndigheter og samfunnet.

God informasjon og pålitelige medmennesker er viktig for å øke trygghetsfølelsen, viser undersøkelsen.

– Selv om jeg hadde en anelse om at mange bevegelseshemmede i Sverige i dag kjenner seg utrygge, er det likevel trist at det stemmer med svarene vi har fått. Slik skal det ikke være i Sverige i 2022, sier forbundsleder Åsa Strahlemo i en uttalelse om rapporten.

 

20.12.2022 kl. 09:50
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.