Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jonas Gahr Støre sittende. Brillene hans på armlenet.
BRILLEKRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skryter av å ha reversert kuttet i brillestøtte, men bevilgingene til ordningen er nesten tilbake på gammelt nivå. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Kuttet i brillestøtten er tilbake – SV raser mot regjeringen

Regjeringen skryter av å ha reversert det «usosiale kuttet» i brillestøtten fra Solberg-regjeringen. Men nå er kuttet nesten helt tilbake.

Helge Larsen, NTB
Publisert 18.10.2023 13:22

– Vi har fjernet usosiale kutt fra den forrige regjeringen, som kuttet i brillestøtten til barn, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Stortinget i forrige uke.

Det han ikke sa, var at regjeringen kun har satt av 80 millioner kroner til støtteordningen neste år.

Justert for prisstigning, er summen ikke langt unna det som Solberg-regjeringen utbetalte i brillestøtte i 2021 etter sine kutt.

Tall Aftenposten den gang hentet inn fra Nav, viste at det ble utbetalt 56,7 millioner kroner i brillestøtte i 2021. Det var etter at Erna Solberg (H) og hennes regjering hadde strammet inn på ordningen – til sterk kritikk fra nettopp Støre.

– Trist

Det ble satt av 220 millioner kroner til brillestøtte i 2023, etter budsjettforhandlingene med SV.

Pengene skulle brukes til regjeringens nye brillestøtteordning fra i fjor høst, som de altså hevder har reversert kuttene. Men den nye ordningen har blitt kritisert for å ikke være treffende nok.

I forslaget til statsbudsjett for neste år skriver regjeringen ingenting om hvor mye penger de har satt av til brillestøtte gjennom den nye ordningen.

Men i en epost til Optikerbransjen, som NTB har sett, skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet at utgiftene til den nye ordningen er anslått til 80 millioner kroner neste år. Det understrekes at anslaget er usikkert siden ordningen fortsatt er «veldig ny».

– Optikerbransjen mener det er trist at barn med behov for barnebriller ikke får dekket sine synsbehov, sier daglig leder Tina Alvær til NTB.

Hun håper nå at SV nok en gang vil gripe inn og redde brillestøtten.

SV: – Nesten ikke til å begripe

Arbeiderpartiet hadde nemlig ikke egentlig satt av penger til å oppfylle dette valgløftet i 2022-budsjettet, men dette ble forhandlet inn av SV.

– Dette er nesten ikke til å begripe. Regjeringens oppfølging av brillestøtten har vært for dårlig lenge, men å spare penger på barn som ser dårlig, er et usosialt og smålig budsjettkutt. Dette går bare ikke an, sier SVs Freddy Øvstegård..

– Vi er i en tid hvor alt blir dyrere, da er det regjeringens jobb å sørge for at de som får hjelp, trenger det, sier Øvstegård.

Støre: En teknisk tilpasning

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) aviser at regjeringen har kuttet i brillestøtten. Han sier at grunnen til at de har satt av 140 millioner kroner mindre til ordningen neste år, er på bakgrunn av de «reelle behovene» der ute.

– Så det er ikke et kutt. Men det er en tilpasning til hva som har vært av søknader og behov fra dem som trenger briller, sier Støre til NTB.

– Men da har dere kanskje bommet med den nye ordningen?

– Da har man gjort et anslag på bakgrunn av den informasjonen man hadde, og det er det samme man har gjort i det budsjettet vi har nå. Vi har oppdatert informasjon, og vi har brukt det, sier Støre.

Han legger til:

– Det er ikke et kutt, det er en teknisk tilpasning.

Arbeids og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) understreker at dersom flere søker neste år, vil også bevilgningen øke.

– Vi gjeninnførte ordningen etter Høyres urettferdige kutt, nettopp fordi vi vil sørge for at barn og unge kan delta i lek og opplæring uten at synet skal begrense dem. Derfor håper jeg også at alle familier som har behov for støtte, søker om det, sier hun til NTB.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.