Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Legekontor mangler handikaptoalett – pasienten fikk tilbud om å tisse i en kopp

Rullestolbrukeren ventet på legetimen sin og trengte å låne toalettet. Men Nermo legesenter i Rana har ikke et tilgjengelig toalett. Dermed fikk pasienten tilbud om å komme inn på et tilstøtende lagerrom og tisse i en plastkopp.

Det er Rana Blad som omtaler hendelsen. Rullestolbrukeren, som ønsker å være anonym, sier til avisen:

– Jeg synes det hele er uverdig. Jeg er rystet over at et legesenter ikke har et toalett som er tilpasset rullestolbrukere.

Lege Helge Opsjøen er en av fire leger ved Nermo legesenter. Han forteller at pasienter med rullestol enten bæres over på toalettet, eller får tilbud om å låse seg inn på lagerrommet for å late vannet i en kopp eller bekken.

Opsjøen innser at legesenteret bryter med krav om universell utforming.

– Det regner jeg nesten med at vi gjør. Jeg kjenner ikke til den loven, men jeg syns det er fornuftig at jeg ser litt over den, sier Opsjøen til Rana Blad.

Både Norges Handikapforbund og Likestillings- og diskrimineringsombudet uttaler seg kritisk om legekontorets praksis til Rana Blad.

LDO påpeker imidlertid at legesenteret ikke nødvendigvis kan pålegges å bygge handikaptoalett dersom det innebærer en «uforholdsmessig byrde».

30.11.2018 kl. 10:26
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.