Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tom Tvedt og andre fra NFU sitter rundt et møtebord sammen med Karianne Tung. Alle ser samme vei.
VISTE INTERESSE OG FORSTÅELSE: Karianne Tung (til høyre) fulgte interessert med på presentasjonene til Tom Tvedt og andre NFU-representanter som beskrev problemene med ikke å få bruke bank-ID.

Lover digital inkludering

Mange funksjonshemmede får ikke egen bank-ID. I møte med Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) lover digitaliseringsminister Karianne Tung forbedring.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 14.11.2024 10:30

Uten bank-ID blir du ekskludert fra Vipps og mange digitale offentlige og private tjenester som krever innlogging.

– Hvorfor brukes ikke teknologien til vår fordel, undrer Gry Brandsnes.

Hun er mor og verge til 21 år gamle Anniken Brandsnes-Daniel.

– Fra du er 16 år blir det utfordrende å ha kontakt med legen uten å kunne logge inn med bank-id. Anniken kan heller ikke bestille en flybillett selv, og siden hun ikke har Vipps, kan hun ikke kjøpe seg en kanelbolle på loppemarked. Jeg blir nødt til å legge ut. Jeg må i det hele tatt bistå mer enn jeg trenger som verge, sier hun.

– Bankene kan umyndiggjøre

Onsdag 13. november var hun invitert til NFUs kontor for å presentere problemet i møte med digitaliseringsminister Karianne Tung.

– Dette har vi tatt opp siden 2015, minner NFUs generalsekretær Hedvig Ekberg om.

Hun beskriver to grupper som ekskluderes: De som på grunn av en diagnose blir satt under vergemål og dermed ikke får bank-ID, selv om de er i stand til å bruke det, og de som trenger hjelp til å bruke bank-ID.

– De får ikke tilgang til offentlige eller private tjenester og informasjon. Slik det er nå, kan bankene umyndiggjøre folk!

Innrømmer skylapper

– Jeg er på deres lag, sier digtaliseringsminister Karianne Tung.

– Jeg vil at teknologi skal være et verktøy for inkludering.

Til Handikapnytt innrømmer hun at myndighetene har møtt ny teknologi med skylapper og slik utsatt noen grupper for digitalt utenforskap.

– Nå jobber vi for at alle sammen skal være med, sier hun.

– Vi jobber med å sørge for at alle skal få en e-Id, og å få på plass en digital fullmaktsløsning som verger kan bruke, men også ta i bruk for eksempel Min ID i møte med det offentlige som en digital innloggingsløsning.

NFU-leder Tom Tvedt sier at det digitale utenforskapet rammer flere enn utenforskap forårsaket at manglende universell utforming ellers i samfunnet.

– Og får vi ikke orden på dette, vil det digitale utenforskapet forsterkes, sier han.

Han blir optimistisk av å oppleve en lydhør statsråd.

– Det viktige for oss nå er å få se fremgang, og jeg håper myndighetene bruker oss og hører på de praktiske eksemplene vi kan bidra med.

Gry Brandsnes foran powerpointbilde av logoene til blant andre Ruter, Vipps og Nav.

DIGITALT UTENFORSKAP: Gry Brandsnes viste noen av de dagligdagse tjenestene datteren hennes er utestengt fra.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.