Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nav og LO til Høyesterett etter ny Nav-praksis

(NTB:) I 2017 sluttet Nav å dekke kostnader hos parter som mottar gratis advokatbistand, noe LO frykter vil svekke den juridiske hjelpen de tilbyr.

– Hvis vi ikke vinner fram, må vi ta en vurdering av rettshjelpsordningen. I verste fall kan det føre til en reduksjon eller avvikling av tilbudet, sier LO-advokat Jan Arild Vikan til FriFagbevegelse.

Bakgrunnen er at Nav i 2017 bestemte at advokatkostnader ikke skal dekkes dersom parten er medlem av en organisasjon som tilbyr gratis advokatbistand. LO klagde inn saken, men tapte i tingretten og lagmannsretten. Nå skal den avgjøres i Høyesterett.

Vikan mener Nav feiltolker loven og påpeker at LOs rettshjelp er betinget. Medlemmene får hjelp på den betingelse at de betaler omkostninger tilbake dersom de vinner, og får dekning fra Nav.

– Det skal ikke være sånn at når LO oppretter et sikkerhetsnett, skal det utløses et gode til Nav.

Nav mener selv de følger loven, og assisterende kunnskapsdirektør Haakon Hertzberg forklarer at praksisendringen er i tråd med uttalelser fra lovavdelingen i Justisdepartementet, og med rettspraksis på området.

– Når Nav vurderer krav om dekning av sakskostnader skjer dette etter reglene i forvaltningsloven, sier Hertzberg.

Saken skal opp for Høyesterett til våren.

(©NTB)

05.02.2020 kl. 10:41
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.