Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bildemontasje med Daniel og Simen
FØRST UT: De kjente Youtube-brødrene Daniel og Simen var de første som fortalte om hvordan de opplever hverdagsdiskriminering i den nye Facebook-kampanjen (Foto: Privat)

Handikapforbundet i Agder tar kampen mot diskriminering i hverdagen

Med to nye kampanjer ønsker Handikapforbundets region på Sørlandet å øke oppmerksomheten om diskriminering av funksjonshemmede, både i befolkningen generelt og blant politikerne.

Stine Slettås Machlar
Publisert 03.02.2020 19:26

I dag, mandag 3. februar  klokken 08.00, slapp NHF Agder den første videoen på den nye Facebook-siden «Hverdagsdiskrimineringen».

Den handler om Youtuberne Simen og Daniel, som begge har en muskelsykdom, og som kjemper for å få flere timer personlig assistanse.

– Tanken bak «Hverdagsdiskrimineringen» er å vise mennesker at den friheten de selv tar for gitt, ikke gjelder for funksjonshemmede. Vi vil fokus på alle de små og store tingene som diskriminerer i hverdagen, enten det er en buss du ikke kommer med på, mangel på assistanse eller andre ting som folk flest ikke trenger å tenke på, sier Celina Hagen.

Vi vil fokus på alle de små og store tingene som diskriminerer i hverdagen, enten det er en buss du ikke kommer med på, mangel på assistanse eller andre ting som folk flest ikke trenger å tenke på

Stort engasjement

Hun er regionkontorleder for Norges Handikapforbund Agder og koordinerer prosjektet. Hagen tror folk må få hjelp til å se forskjellene for å bli bevisst at det må kjempes mot.

– Å bli forskjellsbehandlet eller diskriminert i ulik grad er hverdagen til mange av våre medlemmer, men det burde jo på ingen måte være slik, sier Celina Hagen.

Hun tror folk flest mener diskriminering er ugreit, noe som viser seg i responsen på kampanjen.

– På de få dagene Facebook-siden har vært oppe har vi fått over 1000 følgere, og det strømmer på flere. De som ikke selv opplever dette, blir litt sjokkert og trodde ikke det var mulig i 2020, sier Hagen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Vil ha felles kamp for et bedre samfunn

For henne er reaksjonene utenfra et bevis på at det å dele er rett.

– Mange som kjenner til dette som et problem, er veldig glade for at vi gir disse sakene fokus. For dem er det en stor kamp og en følelse av å være utenfor. Det at så mange andre engasjerer seg, håper vi gjør folk gjør det til sitt eget problem at noen i deres samfunn blir diskriminert. Vi i NHF vil jo gjerne at dette skal bli en fellessak for hele samfunnet, sier Hagen.

CRPD-fokus mot politikere

For å ta kampen om hverdagsdiskrimineringen et steg videre – til politikerne – starter regionavdelingen i morgen også en annen kampanje. Der vil de opplyse politikerne om CRPD.

CRPD står «for Convention on the Rights of Persons with Disabilities», som oversatt til norsk betyr «Konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne».

Konvensjonen skal bidra til å motvirke diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne. Den skal sikre respekt for de gjeldende sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Vil uvitenhet til livs

Norge ratifiserte FN-konvensjonen i 2013, som betyr at vi som land i utgangspunktet skal forholde oss til det den sier, men i mars i fjor stemte Stortinget mot å inkorporere konvensjonen i norsk lov. Noe som betyr at norsk lov går foran dersom det skulle være forskjell mellom norsk lov og konvensjonen.

– Vi opplever at politikerne her vet svært lite om CRPD inneholder og hvor viktig det er for funksjonshemmede. Så nå har vi samlet 20 frivillige som skal informere politikerne om konvensjonen slik at flere forstår viktigheten av å få dette inn i norsk lov, men også hvilke rettigheter den gir funksjonshemmede i dag, forklarer Celina Hagen.

Vi opplever at politikerne her vet svært lite om CRPD inneholder og hvor viktig det er for funksjonshemmede.

– Målet med begge kampanjene er at bevissthet skal gjøre det vanskeligere å godta diskriminering av funksjonshemmede og lettere å kjempe for våre rettigheter. Hvor flere vi har som kjemper for oss, jo bedre, sier Hagen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.