Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Norge trenger en egen sosialminister igjen

(NTB:) Fellesorganisasjonen (FO) mener Norge er i en sosial krise etter koronapandemien. De mener Norge igjen trenger å ha en egen sosialminister.

Torsdag morgen la Fellesorganisasjonen fram rapporten «sosiale kriser krever sosialfaglige løsninger». Der hevdes det at Norge aldri tok inn over seg de sosiale konsekvensene av koronanedstengningen.

– Pandemien var fra første dag en helsekrise. Så utviklet det seg til en akutt økonomisk krise og senere en langvarig sosial krise, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Hun peker på at krisen ikke er over fordi hverdagen er tatt tilbake, og sier hverdagen for noen er nettopp en krise. De mener også den sosiale beredskapen var for dårlig da krisen kom.

– Barn med store tilretteleggingsbehov ble sendt hjem, 2.500 utviklingshemmede fikk besøksforbud i strid med menneskerettighetene, og rusavhengige ble utskrevet fra rehabilitering altfor tidlig for å frigi helsepersonell. Når ingen tar med seg den helhetlige sosiale forståelsen inn i kriseplanene, vil de alltid ramme skjevt, sier Kvisvik.

I rapporten lanserer FO ti tiltak de mener kan forebygge mot nye sosiale kriser. På toppen av lista står det å gjenopprette en egen sosialministerpost.

– Erfaringene fra pandemien er tydelige. De sosiale perspektivene kom for sent i kriseberedskapen. Frem til 2004 hadde vi en egen sosialminister, men nå er de sosiale problemene større enn på lenge. Det krever at vi gjenreiser sosialpolitikken og igjen får én statsråd med overordnet ansvar for den, sier FO-lederen.

(©NTB)

12.05.2022 kl. 15:12
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.