Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

BRA-TV og statsråd Trettebergstuen i regjeringens representasjonsbolig.
FORVENTNINGER: Teamet fra BRA TV var spente foran møtet med statsråd Anette Trettebergstuen – og ikke minst på hva stortingsmeldingen ville inneholde. Reporter Svein André Hofsø og fotograf Rune Hagerup, sammen med redaktør Camilla Kvalheim. (Foto: Tore Fjeld)

Ny stortingsmelding skal gi utviklingshemmede en stemme i samfunnsdebatten

Etter seks år og fire statsråder kunne stortingsmelding om menneskerettigheter for personer med utviklingshemming legges frem av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 04.11.2022 16:52

– Endelig får vi en arena der vi kan diskutere politikk for utviklingshemmede, sier forbundsleder Tom Tvedt i Norsk Forbund for Utviklingshemmede. 

Etter ett år som kultur- og likestillingsminister klarte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) det hennes forgjengere ikke har fått til, nemlig å ferdigstille stortingsmeldingen som ble påbegynt i 2016, da Linda Hofstad Helleland fra Høyre var statsråd.

– Da jeg kom i regjering for akkurat ett år siden, ble vi enige om at nå måtte vi sette fart på dette arbeidet her, nå har vi ventet for lenge. Vi var også i opposisjon utålmodige og satt og ventet på den meldingen her, så det har vært en prioritet for oss å få dette frem så raskt som mulig.

Jobbe med å påvirke

På forsiden til stortingsmeldingen står det at «Det handler om å bli hørt og sett» – og det håper Tom Tvedt i NFU nå at skal skje i større grad.

– Nå har vi fått en plattform der vi kan diskutere politikk, også i saker som gjelder utviklingshemmede. Tidligere har alle bare vært enige, og så har det ikke skjedd noe likevel. Det har bare vært synd på oss, men nå er det slutt på å synes synd på, sier Tvedt.

Nå er det slutt på å synes synd på.

Han betegner stortingsmeldingen som en situasjonsrapport, som de nå skal jobbe med å påvirke slik at det til slutt blir et godt resultat som kommer gjennom stortingsbehandling.

NFU-leder Tom Tvedt organiserer gruppebilder med statsråd Trettebergstuen.

FOREVIGES: Forbundsleder Tom Tvedt (til høyre) i NFU tok som vanlig regien, og fikk de tre tilstedeværende statsrådene Emilie Enger Mehl, Ingvild Kjerkol og Anette Trettebergstuen til å stille på gruppebilde med Svein André Hofsø, John Harald Vangen og Synne Waage. (Foto: Tore Fjeld)

Sjef i eget liv

Med på pressekonferansen i regjeringens representasjonsbolig var også et team fra BRA TV, som er en landsdekkende TV-kanal med utviklingshemmede programledere og reportere. En av dem er Svein André Hofsø, som tidligere har gitt innspill til de som har jobbet med stortingsmeldingen.

– Jeg håper det står mye bra der. Men det viktigste er at vi som er utviklingshemmede får bestemme selv over livet vårt. Vi må for eksempel få lov til å jobbe, og bestemme hvor vi skal bo, sier han.

Bare 1 av 4 jobber

I dag er nemlig kun 25 prosent av utviklingshemmede i jobb.

– Hvis noen andre grupper sto utenfor arbeidslivet i samme grad, ville det blitt ramaskrik, mener Tom Tvedt, som etterlyser flere VTA-plasser, det vil si varig tilrettelagt arbeid.

Trettebergstuen er enig i at arbeid er viktig.

– Det å komme i arbeid er kanskje det viktigste i livet. Og her er det mange tiltak som kan gjøres for at også utviklingshemmede skal få delta i arbeidslivet. Her må vi jobbe med næringslivet og andre arbeidsgivere. Hva kan du gjøre din arbeidsplass? Jeg tror det er mye fordommer der ute, sier hun.

Her er det mange tiltak som kan gjøres for at også utviklingshemmede skal få delta i arbeidslivet

Torshovkorpset

Torshovkorpset sto for underholdningen i regjeringens representasjonsbolig. (Foto: Tore Fjeld)

Bidra i samfunnet

Synne Waage, som er en av de «heldige» som har fått jobb i barnehage, har også gitt innspill til stortingsmeldingen.

Hun håper det står mye om jobb der, fordi det er alt for få utviklingshemmede som jobber.

– Det er veldig mange som bare blir sittende og game fordi de ikke jobber. Jeg tror mange hadde hatt godt av å være på jobb, der de kunne være sosiale og bidra i samfunnet, sier hun.

Regjeringens representasjonsbolig og Torshovorkesteret

BLE UNDERHOLDT: Både politikere, organisasjoner og pressen var representert på fremleggingen av stortingsmelding nr. 8. (Foto: Tore Fjeld)

 

Bestemme hvor de skal bo

Tvedt peker på en annen stor utfordring for personer med utviklingshemming, nemlig at nesten alle bor i leid bolig hele livet.

– Jeg forstår ikke hvorfor det skal være sånn. Disse menneskene har stabil uføretrygd hele livet, hvorfor skal de ikke kunne eie bolig som alle andre. Utviklingshemmede har også rett til å bestemme hvor de skal bo, mener han.

Og det er atskillig mer å ta tak i.

– Det er så utrolig mange områder der utviklingshemmedes menneskerettigheter ikke blir ivaretatt. Mange sliter for eksempel med digital identifisering, og kan ikke få Vipps. Det går jo bare ikke an, sier Tvedt.

Innen påske

Når stortingsmeldingen nå er lagt frem, er det opp til stortingspolitikerne å få meldingen vedtatt i sin endelige utforming.

– Vi håper å få meldingen ferdig behandlet i Stortinget innen påske, sier Tage Pettersen fra Høyre, som er første nestleder i familie- og kulturkomiteen.

Svein André Hofsø fra BRA-TV intervjuer Tage Pettersen i familie- og kulturkomiteen.

SPØRSMÅL OG SVAR: Høyre-politiker på Stortinget, Tage Pettersen, blir intervjuet av Svein André Hofsø fra BRA TV. Pettersen er første nestleder i familie- og kulturkomitéen, som er første instans som skal behandle den nye stortingsmeldingen. (Foto: Tore Fjeld)

Han mener det viktigste for at meldingen skal bli noe annet enn en rapport, er at alle berørte benytter seg av mulighetene til å påvirke prosessen i Stortinget.

– Det er to veier til å påvirke: Den ene er å sende inn høringsinnspill. Den andre er å påvirke opinionen, for eksempel gjennom media. Jeg mener dette er en svært viktig stortingsmelding, og det var på høy tid at den kom, sier han.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.