Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Eirin Næss-Sørensen fotografert i kontorlandskapet til NHFs internasjonale avdeling.
KLAR FOR AKSJON: Utenlandssjef Eirin Næss Sørensen i Norges Handikapforbund planlegger prosjekter som blant annet skal gjøre humanitært arbeid mer inkluderende. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Planlegger TV-aksjonen 2025

Om ett år samler TV-aksjonen inn penger til Atlas-alliansen. Målet er at i løpet av fire år skal 200.000 funksjonshemmede få nytte av midlene.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 24.10.2024 13:33

Atlas-alliansen består av flere organisasjoner som blant annet jobber for funksjonshemmedes levekår internasjonalt. Nå har NRK godkjent alliansens søknad som beskriver hva pengene fra TV-aksjonen skal gå til, og ett av stikkordene er å gjøre humanitært arbeid mer inkluderende. Landene som Atlas-alliansen skal jobbe i, er Etiopia, Uganda, Zambia, Tanzania, Nepal, Palestina og Ukraina.

Bakerst i køen

Eirin Næss Sørensen, Norges Handikapforbunds utenlandssjef, minner både om at krise og konflikt gjør at flere blir funksjonshemmede, og at funksjonshemmede stiller bakerst i køen i slike situasjoner.

– Funksjonshemmede blir ofte ikke sett, ting blir ikke tilrettelagt – tenk på alt fra flyktningleirer, hus og toaletter til hvordan du flytter deg fra punkt til punkt. Kan du ikke høre, får du heller ikke med deg flyalarmen, og så videre.

Hun beskriver hvordan de kan gjøre store aktører innen humanitært arbeid bedre i stand til å se situasjonen gjennom et inkluderingsfilter.

– Mye har verden allerede bestemt seg for å få til, men en ting er å ha håndbøker og gi folk opplæring. En annen ting er å iverksette det og handle deretter, og det ønsker vi å jobbe mer med, sier Eirin Næss Sørensen.

Dette arbeidet vil foregå i Ukraina og Palestina. NHF har jobbet mange år i Palestina, men avsluttet det arbeidet i 2021. Derfor forklarer Eirin Næss Sørensen at de har en utfordrende jobb foran seg med å gjenopprette kontakt med lokale organisasjoner i konfliktområdet, særlig siden partnerne NHF hadde før, holdt til i Gaza.

Tilgang til hjelpemidler

I søknaden har Atlas-alliansen også skrevet om å utvikle hjelpemiddelsentraler i andre land. Eirin Næss Sørensen beskriver en praksis der noen organisasjoner får donert pengegaver som tilfeldigvis rekker til et antall rullestoler, og der det er vanskelig å etterprøve hvem som får og ikke får hjelpemidler.

Atlas-alliansen vil koble seg på prosjektet ATScale, som jobber med å utarbeide et system for å gjøre hjelpemidler tilgjengelige for funksjonshemmede.

– ATScale er et samarbeid mellom flere aktører, der målet er å opprette en form for hjelpemiddelsentraler i de landene der de har fått i gang samarbeid med myndighetene på dette. Det må være forankret der for at det skal ha effekt og være bærekraftig, sier Eirin Næss Sørensen.

– Oppgaven til NHF og våre partnere blir ikke å distribuere hjelpemidler. Vi skal bruke erfaringene vi har fra den norske hjelpemiddelsentralen, blant annet til å hindre en medisinsk tilnærming til hjelpemidler og i stedet se helheten i mennesket og se hvordan hjelpemidler gjøre det lettere å delta i samfunnet. Og så skal vi støtte partnerne våre slik at de kan være pådrivere for å få dette til.

Oppfordrer til å delta fra i år

Organisasjonene i Atlas-alliansen får i oppgave å mobilisere frivillige til å bære bøsser og sitte i lokale TV-aksjonskomiteer neste høst. For å engasjere flest mulig har Norges Handikapforbund også oppfordret sine medlemmer, regioner og landsforeninger til å delta også på årets TV-aksjon.

– Vi vet at jo flere som deltar i år, jo flere får et forhold til TV-aksjonen og blir med neste år også, forklarer organisasjonssjef Jørgen Foss i Norges Handikapforbund.

– Vi gjør det også for at medlemmene skal kjenne på den gode solidaritetsfølelsen og det å være en del av noe større.

Ifølge Jørgen Foss satte Atlas-alliansen rekord i antall bøssebærere i 2002, som var sist de hadde TV-aksjonen. Målet er å sette rekord også neste år.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.