Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Regjeringspartiene vurderer å snu om brillekutt

122 millioner kroner, skulle regjeringen spare på statsbudsjettet ved å kutte i støtten til barn som trenger briller. Reaksjonene har vært sterke. Og nå antyder regjeringspartiene på Stortinget at forslaget kan bli endret.

–  Vi avviser ikke endringer, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, til NRK.

Forslaget går ut på å innføre faste satser for støtte til barnebriller. For ordinære briller settes satsen til 1.200 kroner, mens satsen for ekstra tilpassede briller settes til det dobbelte, 2.400 kroner.

Tiltaket anslås å gi en innsparing på 122 millioner kroner.

Ifølge regjeringen har utgiftene til støtte til barnebriller økt kraftig de siste årene, melder NTB.

Bilde av småbarn med briller.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) er blant dem som har protestert på brillekutte til regjeringen. Foreningen har satt i gang en underskriftskampanje for å reversere kuttet. Kampanjen hadde 10.745 underskrifter mandag ettermiddag.

«Blant våre medlemmer er det overrepresentasjon av barn med briller. For disse, og alle andre barn med behov for briller blir det nå en ekstra kostnad», skriver HBF på sine nettsider.

HBF har skrevet en uttalelse til Stortinget der de forklarer hvorfor det foreslåtte kuttet vil påføre mange familier store kostander.

«Normalt gode briller for et barn har fort spesialglass som koster 5.000,- per par. Er det stor synskorreksjon blir glassene dyrere, og noen barn har behov for både progressive glass og spesialslipt optikk. Prismessig kan glassene ende opp i 10-15.000 per par. Da er en offentlig støtte på 2400 kun en symbolsk støtte», skriver HBFs leder Elin Langdahl i uttalelsen.

Videre skriver hun:

«I HBF har vi medlemmer hvor barna er ungdom i kropp og alder, men ikke mentalt, og med et adferdsmønster hvor brillene flyr veggimellom. Mange av våre medlemmer har en utviklingshemming hvor den unge er i den orale fase livet ut, og hvor briller bokstavelig talt blir tygget i stykker.

Dersom kostnadene på brilleglass nå veltes over på familiene, vil en direkte konsekvens være at vi får flere og flere innsamlingsaksjoner, såkalte crowd founding tiltak, for å dekke de oppgavene velferdsstaten burde ta. I praksis betyr det at velferdsstaten, slik vi kjenner den forvitrer.»

Foreningen viser også til at regjeringen har brutt FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) ved ikke å rådføre seg med organisasjoner som representerer barna i denne saken.

14.10.2019 kl. 16:58
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.