Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettofoto av Bjørnar Moxnes.
STORE ORD: Det har vært få tegn til en lyttende flertallsregjering så langt, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. (Foto: Stortinget)

Rødt-lederen: – Vi risikerer et Erna-velde

Opposisjonen blir avhengig av et mye sterkere press utenfra Stortinget for å få gjennomslag heretter. Det mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han viser blant annet til at tiltak for dem som sliter med høye strømpriser, ble nedstemt av regjeringspartiene.

Handikapnytt
Publisert 02.02.2019 14:30

(NTB-Linus Røvik Hauge:) Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror statsminister Erna Solberg (H) bløffer om at Stortinget ikke vil bli en rundingsbøye for den nye flertallsregjeringen.

– Vi har fått en ny, firehodet flertallsregjering. Det betyr at nå har Høyres rike sponsorer i utgangspunktet et avklart flertall på Stortinget for sine interesser. Vi risikerer et Erna-velde, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes i sin tale til partiets landsstyre i Oslo lørdag.

Han understreker at selv om de fire regjeringspartiene foreløpig har stortingsflertallet, så har Rødt folkeflertallet bak seg i flere viktige saker. Han viste også til at Erna Solberg har gitt inntrykk av at det som skjer på Stortinget, fortsatt vil ha betydning.

– Hun sa i høst at flertallsregjeringen ikke vil redusere Stortinget til en rundingsbøye, men være åpne for innspill og villige til å lytte. Det var vakre ord. Så har vi hatt cirka en uke med en ny regjering, og den viser at Erna Solberg nok bløffet.

– Dobbeltmoral

Moxnes peker på at det var få tegn til en lyttende regjering da Rødt nylig prøvde å få regjeringen med på å lette forholdene for dem som rammes hardest av vinterens skyhøye strømpriser.

Ifølge Moxnes var forslaget i praksis en blåkopi av et forslag som de borgerlige partiene selv fremmet og stemte for under det forrige strømprissjokket i 2011. Forslaget innebar en ekstra utbetaling til dem som har det trangest.

– Det var en kjempegod mulighet for disse partiene til å vise at de setter innbyggernes interesser foran politisk prestisje, og foran det pinlige ved å stemme for et forslag som Rødt fremmet, fordi det var et viktig og riktig forslag for dem som sliter mest i Norge nå, sier Moxnes.

Det var en kjempegod mulighet for disse partiene til å vise at de setter innbyggernes interesser foran politisk prestisje, og foran det pinlige ved å stemme for et forslag som Rødt fremmet, fordi det var et viktig og riktig forslag for dem som sliter mest i Norge nå.

– Men likevel stemte de ned forslaget vårt. Så i opposisjon krever de handlekraft, men når de er i regjering og kjører svarte regjeringsbiler, så glemmer de alt de sa før de kom i regjering. Et bedre eksempel på dobbeltmoral og hva denne regjeringen egentlig bryr seg om, det skal vi lete lenge etter, fastslår Rødt-lederen.

– Ga fullstendig blaffen

Moxnes mener lærdommen av denne saken er at det er vanskelig å nå fram med gode forslag og argumenter i kampen mot en flertallsregjering.

– Det var et godt forslag som var støttet av gode argumenter, og de ga fullstendig blaffen. Med en flertallsregjering er vi helt avhengig av et mye sterkere press fra utenfor Stortinget for å ha mulighet til å få gjennomslag for noe som helst inne på Stortinget, sier Moxnes.

Han legger til at partiet vil fortsette å presse regjeringen i viktige saker sammen med blant annet fagbevegelsen og kvinnebevegelsen. Den første sjansen er på kvinnedagen 8. mars.

– Da skal vi gi Kjell Ingolf Ropstad og KrF tidenes største 8.- mars-tog i retur, sier han.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.