Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sanitetskvinnene hedrer Birgit Skarstein

Birgit Skarstein er tildelt Norske Kvinners Sanitetsforenings hederspris for sin modige og tydelig stemme for et større mangfold, for menneskers muligheter og håp selv om forutsetningene er ulike. Prispengene donerer hun til Sunnaasstiftelsen.

Birgit Skarstein har vært en rollemodell for jenter som ønsker å nå opp og knuse glasstak som tradisjonelt har vært dominert av gutter og menn, og hennes engasjement, positivitet og optimisme er en viktig inspirasjonskilde for mange, heter det i en pressemelding fra Norske Kvinners Sanitetsforening.

HEDER: Birgit Skarstein er årets mottaker av Frederikkeprisen. (Foto: N.K.S.)

– Ved å gi Fredrikkeprisen til Birgit Skarstein ønsker vi å hedre en person som har bidratt til et mer åpent og mangfoldig samfunn, og som til tross for å ha møtt både motstand og hets har svart med kjærlighet og godhet, sier Ellen-Sofie Egeland, organisasjonsleder for Norske Kvinners Sanitetsforening, i pressemeldingen.

Som profesjonell idrettsutøver, samfunnsprofil og sosial entreprenør er hun en av de fremste rollemodellene både for ungdom, idrettsutøvere og alle andre, påpeker Egeland.

– Prisvinneren har selv vært utsatt for en alvorlig hendelse i livet, og har uttalt at hun i arbeidet med å finne seg selv ikke fant noen rollemodeller å se til, men måtte finne sin egen måte å komme tilbake til samfunnet på. Det har vært et uttalt mål for henne å bidra til å gjøre det lettere å være annerledes både fysisk og sosialt, og skape et inkluderende samfunn der alle kan bidra på sine premisser. Og det har hun definitivt bidratt til, påpeker Egeland.

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.), som er Norges største kvinneorganisasjon, deler ut Fredrikkeprisen for 21. gang.

– Jeg er så takknemlig og glad over å få prisen, og ikke minst rørt over at dere trekker frem viktigheten av et mangfoldig samfunn. Det at vi er forskjellige gjør oss sterke sier Birgit Skarstein om prisen.

– Vi trenger hverandre, og vi har det bedre når vi er en del av et fellesskap. Derfor er det så viktig med foreninger som Norsk Kvinners Sanitetsforening, og alle de som står rundt, legger hun til.

Fredrikkeprisen består av en statuett av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, og 100 000 kroner som skal brukes til et formål innenfor Sanitetskvinnenes arbeidsfelt.

– Jeg ønsker å gi prispengene på 100 000 kroner til Sunaasstiftelsen, og deres arbeid for kvinnehelse og for folk som har fått en ryggmargsskade. Det er kjempeviktig for å tilrettelegge, for jo mer vi vet jo lettere er det å bedre helse og livskvalitet for de kvinnene, sier Skarstein.

Norske Kvinners Sanitetsforening feirer 125- års jubileum i år, og har i alle år jobbet for likestilling og et inkluderende samfunn. Sanitetskvinnene jobber for et mangfoldig samfunn, og for å gjøre veien bredere for læring og mestring.

Skarstein er en paralympisk idrettsutøver, og har ti VM-medaljer, seks i roing og fire i langrenn, og hun er regjerende verdensmester og verdensrekordholder i roing. I tillegg har hun en imponerende karriere som programleder, politiker, sosial entreprenør, rådsmedlem, ambassadør for ulike organisasjoner, og hun er en tydelig samfunnsdebattant og talsperson.

– Prisvinneren har gjennom sine mange roller satt fokus på at man ikke kan endre fortiden, man kan velge hvordan man kan leve med den, og det er en svært imponerende mottaker av årets Fredrikkepris, sier Egeland.

26.02.2021 kl. 16:24
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.