Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Snart går alarmen også for hørselshemmede

Når Sivilforsvarets varslingssirener testes onsdag 10. juni, vil også hørselshemmede kunne få det med seg. Varslingen vil være tilgjengelig på mobiltelefon for dem som ønsker et supplement til den vanlige, lydbaserte flyalarmen.

Når alarmen går, vil mobiltelefonen vibrere, i tillegg til å varsle visuelt.

Det er Sandefjord-selskapet Flexilarm som har utviklet appen Flexilarm, med tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Robert Skarsbakk holder mobiltelfon med appen Flexilarm.

NYSKAPNING: Robert Skarsbakk er daglig leder i selskapet Flexilarm.

– Hørselshemmede har behov for visuell og taktil varsling. Dette får de ofte via hjelpemidler til bruk i det private rom. Men i det offentlige rom, blir hørselshemmede ofte ekskludert, eller glemt, sier daglig leder Robert Skarsbakk, i en pressemelding.

Han vokste selv opp med døve foreldre og har kjent på kroppen de utfordringer hørselshemmede står ovenfor når det gjelder å kunne motta viktig informasjon i det offentlige rom. Informasjon som ofte blir gitt via lyd.

Skarsbakk mener varsling via mobiltelefon er et nyttig supplement, fordi det kan brukes til langt flere typer hendelser som også hørselshemmede trenger å motta på lik linje med hørende, som for eksempel brann og evakuering.

– Informasjonen som avleveres kan også være mer detaljert, og man kan avgrense varslingsområdet, utdyper Robert Skarsbakk.

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Døveforbund, Linda Kvaksrud Hansen sier:

– Denne løsningen er uhyre viktig for en stor gruppe mennesker, som ofte blir ekskludert fra å motta kritisk samfunnsinformasjon. Dette har vært en kampsak for hørselshemmede i en årrekke. Det blir ofte tatt for gitt at publikum får med seg informasjon basert på lyd.

Appen Flexilarm kan lastes ned gratis på Google Play og i Apples App store og er tilgjengelig for alle som ønsker eller trenger et supplement til den vanlige alarmen.

08.06.2020 kl. 09:54
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.