Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Helsedirektoratet: 100 unge bosatt på sykehjem i 2018. 15 av dem mot sin vilje
Disse tallene får generalsekretæren i LHL Hjerneslag, Tommy Skar, til å rase.
– Jeg synes at det er alvorlig at vi ikke har klart å løse den utfordringen ennå, sier Tommy Skar til Handikapnytt.
– Stortingspolitikere og statsråder har i over 20 år hatt en uttalt målsetning om at den praksisen skulle opphøre. Når det fortsatt da blir plassert unge funksjonshemmede på sykehjem mot sin vilje, mener jeg at politikerne svikter både de funksjonshemmede som det gjelder, samtidig som de svikter og bryter ned de løftene de da har gitt.
Statistikken fra Helsedirektoratet (ekstern lenke) viser at det er stadig færre unge i alderen 18–49 år som er bosatt på sykehjem. Likevel mener generalsekretæren det ikke er gjort nok for denne gruppen.
– Stortinget hadde en ambisjon om at den praksisen skulle opphøre i 2005. Den ambisjonen er jo langt fra oppfylt, sier Skar.
Stortinget hadde en ambisjon om at den praksisen skulle opphøre i 2005. Den ambisjonen er jo langt fra oppfylt.
– Vi vet hvem den store gruppen i sykehjemmene er. Det er eldre og demente. Unge mennesker passer selvfølgelig ikke sammen med dem, så de blir helt alene i hverdagen, De er ikke mange, men for dem det gjelder er det alvorlig.
Utfordrer Listhaug
I et innlegg publisert i Dagens Medisin tidligere i sommer viste Tommy Skar til at eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug selv mener det var helt uholdbart at unge må bo på sykehjem. «En 30-åring har ingenting på sykehjem å gjøre», skrev hun i Nettavisen.
Men det var før hun ble statsråd med direkte politisk ansvar for det samme området. I innlegget retter Tommy Skar følgende utfordring til Sylvi Listhaug:
«Selv om tallene som er offentligjort nå er for 2018, er det fortsatt 18-49 åringer på norske sykehjem mot sin vilje. Jeg spør derfor Listhaug: Er det dette sykehjemmene skal brukes til på din vakt i Helse- og omsorgsdepartementet? Vi må forvente at politikere bruker sin innflytelse fra regjeringsposisjon. Listhaug må nå sammen med partiene som utgjør flertallsregjeringen ta initiativ til å følge opp saken på ulike måter nasjonalt som lokalt.»
Etterlyser virkemidler
Det er kommunens ansvar å finne egnede botilbud til den enkelte. Skar har forståelse for at ikke alle små kommuner har tilbud klare om noen blir funksjonshemmet brått, men det er langtidsplasseringen han reagerer på.
– Jeg har forståelse for at de ikke klarer å løse det over natten. Men når det er langtidsopphold, tror jeg at det må til en litt annen både holdning og flere virkemidler. Det er klart at når stortingspolitikere og statsråder har en ambisjon om at dette ikke skal forekomme lenger, så må man se på og gi kommunene flere virkemidler, sier han.
– Det er ingen vits å bare ha en ambisjon hvis du ikke klarer å følge opp med konkrete forslag, og det er et ansvar som politikere har.
Vil ha forskrift mot plassering
I februar i fjor vedtok Stortinget at det skulle utredes forslag til lov- og/eller forskriftsendring for å sikre at kommuner ikke kan bosette barn på sykehjem i strid med familiens ønske og barnets beste. Det samme vil Skar ha for unge voksne.
– Jeg mener at Stortinget kunne gjort et liknende vedtak som de gjorde når det gjaldt barn, når det gjelder de som er i gruppa 18 til 49 år. Slik kan Stortinget sende et tydelig signal til kommunene på at dette er en praksis som må opphøre, sier han.
I tillegg etterlyser generalsekretæren et bedre samspill mellom stat og kommune.
– Samtidig er dert nødt til å bli et bedre samarbeid mellom staten og kommune. Slik det er i dag skylder de på hverandre. Det er kommunene som har ansvar for hver enkelt. Men politikerne er nødt til å gå i en dialog med kommunene for å høre hvorfor de ikke klarer å løse denne utfordringen. At ingenting gjøres blir helt feil, sier Skar.
– Forventer at kommunene tar grep
Statssekretær Anne Bramo i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post til Handikapnytt at kommune må ta ansvar for de unge som bor på sykehjem mot sin vilje.
– Kommunene har et ansvar for å sørge for at unge ikke plasseres på sykehjem, og det ansvaret forventer jeg at de tar på alvor. Unge har ikke noe på et sykehjem å gjøre, og jeg forventer at kommunene det gjelder tar grep for å hindre at unge må bo på sykehjem. Tallene for 2018 viser heldigvis en nedgang i forhold til tidligere år. Og fylkesmennene rapporterer at det foreligger konkrete flytteplaner for 11 av de 15 som oppgir at de bor på institusjon mot sin vilje. Det synes jeg er bra. Så må de nå også finne egnet tilbud til de øvrige.
– I regjering har vi sørget for at kommunene har fått økte tilskudd til å bygge boliger med heldøgns pleie, så kommunene har ingen unnskyldning for ikke å gi unge et godt og tilpasset botilbud utenfor sykehjem. Her må kommunene det gjelder kjenne sin besøkelsestid.