Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Synshemmede får psykologhjelp

Blindeforbundet jubler over gjennomslag i en mangeårig kampsak: Snart får Norge et eget fagmiljø som skal arbeide med svaksynte og blindes psykiske helse.

I dag er det ingen psykologer eller psykiatere som har spisskompetanse på å gi bistand til blinde og svaksynte. Ifølge en pressemelding fra Norges Blindeforbund er det vedtatt å få på plass en slik tjeneste i Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023.

Det er Fremskrittspartiet som har fremmet forslag om dette, og i forhandlingene med regjeringen om revidert nasjonalbudsjett fikk partiet gjennomslag for å sette av 2,5 millioner kroner til formålet.

– 2,5 millioner kroner kan bidra til å hjelpe en gruppe mennesker som får livet snudd på hodet, etter at de har mistet noe de har tatt for gitt hele livet, nemlig synet. Jeg tror alle har forståelse for at man kan ha bruk for et psykisk helsetilbud i en slik situasjon, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun- Gundersen (Frp), ifølge pressemeldingen.

Allerede finnes det et tilsvarende tilbud for hørselshemmede, på Gaustad i Oslo.

– Hørselshemmede har hatt et tilbud som dette over lang tid. Det at både syn og hørsel svekkes, forandrer på hver sin måte den enkeltes hverdag, og oppleves nok av mange som vanskelig. Psykologer med spisskompetanse kan bidra til at disse endringene blir så skånsomme som overhodet mulig, slik at flere kan oppleve mestring og livsglede, uttaler Bruun-Gundersen.

I Blindeforbundet er gleden over vedtaket stor.

– Dette tilbudet vil gi oss hjelp, basert på kunnskap om hvordan det er å se dårlig, dersom vi trenger det. Stor takk til alle som har jobbet for dette i lang tid, sier forbundsleder Terje André Olsen.

15.06.2020 kl. 10:58
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.