Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Terrengen overlever

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 05.09.2014 09:41

Gründeren Arne Skjerve får ønsket sitt oppfylt: Terrengen lever videre med nye eiere etter at han selv har måttet gi seg.

Tidligere i år skrev Handikapnytt at produksjonen av Terrengen kanskje måtte legges ned. Etter 25 år og produksjon av 369 eksemplarer av frilufshjelpemiddelet meldte gründer og eier Arne Skjerve at han måtte gi seg, av helsemessige årsaker.

SE VIDEOREPORTASJE SOM VISER HVORDAN TERRENGEN TAR SEG FRAM HER

Skjerve håpet det var mulig å finne noen andre som kunne overta driften av den lille hjelpemiddelprodusenten på Stamnan i Rennebu, Sør-Trøndelag, slik at en nedleggelse kunne unngås.

Nye eiere på plass

Og nå får det unike, norske hjelpemiddelet leve videre med nye eiere:

– Vi tok over driften nå i september og planen er å drive som før. Tanken er at vi kanskje på sikt også kan videreutvikle konseptet Terrengen.

Hvordan de ønsker å utvikle den er de nye eierne noe usikre på, men de vet de fortsette produksjonen av friluftsdonningen.

– Vi vil fortsette å levere Terrengen til både nåværende å nye brukere over hele landet. Kanskje vil også på sikt finne løsninger som vil gjøre den mer avansert enn i dag. Hva det vil være er ikke godt i si. Derfor vil vi høre med brukere og  hjelpemiddelsentraler hva deres erfaringer, behov og ønsker er, sier ny daglig leder Erling Grøtte.

Står selv for servicen

Denne «vi» som Grøtte prater om, er noen lokale karer fra Rennebu som ønsker å føre Skjerves livsverk videre.

– Vi har kjøpt opp aksjene i selskapet og vil drive det i samme verksted og på samme måte som Skjerve alltid har gjort, sier den nye daglige lederen.

Men noe blir annerledes. Tidligere hadde Skjerve en avtale med Etac om å utføre service på friluftshjelpemiddelet. Denne avtalen er nå gått ut.

– Den avtalen som har vært har gått ut, så vi ønsker å ta så mye av servicen selv i alle fall her i Trøndelag og på Møre. Det kan jo kanskje bli en utfordring på landsbasis, så vi får se hvordan vi kommer til å løse det, sier Grøtte til Handikapnytt.

Skal tilby flere tjenester

Også bemanningen vil få et nytt løft fra og med desember.

– Den siste tiden har de vært to personer i en halv stilling hver blant annet grunnet Arnes helse. Fra desember kommer vi til å utvide med en halv stilling, sier han.

For å være sikker på at de ansatte skal ha nok å henge fingrene i og at bedreften skal gå rundt, vil de i fremtiden tilby mer enn friluftslivhjelpemiddelet alene.

– Samtidig som vi produserer Terrengen, ønsker vi å være en aktør i lokalsamfunnet. Vi skal derfor i tillegg tilby andre tjenester som service og tekniske tjenester innen landbruket og industri, samt ulike verkstedstjenester for resten av bygdefolket og bygdene i rundt, sier Grøtte.

Et mindre aktivt liv

Terrengen er et unikt hjelpemiddel som skal gjøre friluftsliv i ulendt terreng tilgjengelig for bevegelseshemmede. Med bensinmotor og hydraulisk drift på alle fire hjul har den en framkommelighet og rekkevidde som ingen andre kan matche.

Samtidig har Terrengen vært i byråkratiets søkelys i store deler av sin historie fordi det har vært vanskelig å klassifisere. Er det et motorkjøretøy? Er det en rullestol? Eller noe helt annet? Den byråkratiske drakampen har gjort livet uforutsigbart for Rennebu-bedriften.

LES OGSÅ: NY NESESTYVER FOR TERRENGEN

I mai sa Terrengen-gründer Arne Skjerve til Handikapnytt at han fryktet livet ville bli mindre aktivt for noen friluftsinteresserte funksjonshemmede dersom det ble slutt for Terrengen.

Nå slipper han å bekymre seg for det. 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.