Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jesper på seierspallen med en rund ost i fanget.
LOKAL PREMIE: Siden arrangørene ikke har råd til å gi utøverne premiepenger, får de ofte lokal sjokolade, vin – eller i dette tilfellet: Ost. Jesper Saltvik Pedersen fikk 50 000 kroner og solid oppmerksomhet for den. (Foto: Privat)

Ut med osten, inn med penga

I verdenscupen måtte han ta til takke med premie-ost. Vinner han VM i Norge, derimot, blir det pengepremie også for para-alpinstjerne Jesper Saltvik Pedersen. Arrangørene åpner lommeboka for mer likebehandling.

Georg Mathisen
Publisert 07.02.2021 20:47

Han vant verdenscuprenn i Veysonnaz, fikk en fem kilos ost i premie – og solgte den til høystbydende.

Stuntet til Jesper Saltvik Pedersen fikk medie-Norge til å våkne.

– Dette er veldig god ost, sier han om den sveitsiske racletten.

– Men den finansierer ikke satsingen.

Først fikk han 50 000 kroner for osten, og så kunne han innkassere en enda større gevinst noen dager senere.

På Lillehammer torsdag kunne nemlig VM-sjef Ola Keul fortelle at det blir endringer når snøsportene samles til felles VM i januar:

– Det vi i hvert fall vet ikke ligger bak prestasjonene i paraidretten, er et ønske om å bli rik. Målet for oss er at det skal være premiepenger under mesterskapet. Det blir første gang her i Norge, sier Keul.

Målet for oss er at det skal være premiepenger under mesterskapet. Det blir første gang her i Norge.

Portrett av Ola Keul

IKKE RIK: Du blir ikke rik av paraidretten, konstaterer Ola Keul, som satser på pengepremier i snø-VM.

Må betale den paralympiske komitéen

Jesper Saltvik Pedersen synes det er kult at stuntet hans fikk så mye oppmerksomhet.

– Det er viktig å belyse temaet. At vi ikke har premiepenger, kommer som en konsekvens av at IPC (den internasjonale paralympiske komité) tar betalt fra arrangørene for at arrangørene skal få lov til å arrangere world cup. Dermed er det ikke igjen penger til oss utøverne, forklarer han.

Han er synes det er lov å være kritisk til IPC.

– Hvis vi tenker på funksjonsfriske, så får arrangørene betalt av FIS for å arrangere renn. I paraidretten må arrangørene betale for å få lov til å arrangere. Renn er en inntektskilde for IPC, sier Pedersen.

IPC: – Prioriterer trening og konkurranse

Han vet at det skyldes at paraidretten mangler sponsorer.

– Men det går an å jobbe bedre markedsmessig enn det som blir gjort i dag. Det er kult at saken om osten har fått så mye oppmerksomhet. Jeg håper det kan endre noe, sier han.

IPC sier at det er prioriteringene som gjør at det ikke er råd til premiepenger.

– Vi har et begrenset budsjett og prioriterer heller å investere i para-utøvere ved å tilby utøverne flere trenings- og konkurransemuligheter, skriver digital mediesjef Nadia Medeiros i IPC i en epost til TV 2.

Hun håper på mer mediedekning, siden det er synlighet som må til for å kunne tiltrekke seg sponsorene og pengene.

Nærbilde av et stykke ost.

PENGER I STEDET: Sveitsisk ost er godt. Men for verdens beste para-utøvere blir det også penger i premie under VM på Lillehammer neste år. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Verst etter karrieren

I mellomtiden lever Jesper Saltvik Pedersen av Olympiatoppen og lokale sponsorer.

– Jeg har A-stipend fra Olympiatoppen på lik linje med funksjonsfriske utøvere, og en del gode, lokale sponsorer, sier karmøybuen.

– Så dekker Skiforbundet reiser og renn. Det er Skiforbundet som har den største utgiften med å holde world cup-sirkuset i gang.

På det internasjonale toppnivået som Pedersen holder, er ikke det største problemet å klare seg fra sesong til sesong – det er tiden som kommer etter karrieren:

– Funksjonsfriske får rundt 600 000 per seier. De sitter igjen med mye mer etter endt karriere, mens jeg ikke sitter igjen med noen ting. Det er begrenset hvor lenge jeg kan være i den situasjonen, sier Jesper Saltvik Pedersen, som studerer full tid ved siden av alpintkarrieren.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.