Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Utviklingshemmede ønsker å delta i samfunnet

Personer med utviklingshemning er kompetente aktører som manøvrerer medborgerskapet sitt på ulike arenaer, i ulike relasjoner og kontekster.

De ønsker å delta og bidra til samfunnet på samme måte som alle andre. For å kunne gjøre det, er de avhengig av tilpasset støtte for å kunne utforme sin hverdag og delta i samfunnet på egne vilkår.

Porrettfoto av Anna Chalachanová.

Anna Chalachanová. (Foto: Vid vitenskapelige høgskole)

Dette er konklusjoner i en ny doktorgradsavhandling ved Vid vitenskapelige høgskole.

I tre år har Anna Chalachanová forsket på medborgerskap og utviklingshemming sammen med personer med utviklingshemning.

Studien er gjennomført ved hjelp av forskningssirkelen som metodisk tilnærming og er gjennomført i to forskjellige kontekster, en i Norge og en i Slovakia.

Studien kaster lys over ressurser og barrierer som fremmer eller hemmer den enkeltes mulighet for realisering av medborgerskap.

Resultatene av studien viser at personer med utviklingshemning trenger støtte i hverdagslivet for å kunne praktisere medborgerskap på egne vilkår.

Dermed er det behov for en diskusjon rundt hvilken kompetanse støttestrukturene rundt bør ha for å kunne ivareta personer med utviklingshemming og deres tilgang til ulike arenaer som utdanning, fritid og arbeid, ifølge en pressemelding fra Vid vitenskapelige høgskole.

Anna Chalachanová, holder prøveforelesning og disputerer 29. november .

26.11.2021 kl. 09:46
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.