Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Runar Olsen viser fram et vendbart toalett.
VENDBART: Når toalettet kan vendes, blir det lettere for bevegelseshemmede brukere både å komme seg opp og ned og å vaske hendene før de tar på rullestolen eller rullatoren, viser Runar Olsen. (Foto: Georg Mathisen)

Vendbart toalett skal gjøre flere mennesker mer selvhjulpne

Toalettet går ikke bare opp og ned med et trykk på en knapp – det vrir seg også helt rundt om det trengs. Det norskproduserte, vendbare toalettet skal gjøre det mulig for flere å klare seg selv.

Georg Mathisen
Publisert 08.01.2020 09:08

Innredningen er kraftig og enkel å betjene uten å måtte skru på noe eller være sterk i klypa. De samme prinsippene er brukt i de nye toalettene. Det skal gjøre deg tryggere og mer selvhjulpen.

Runar Olsen er produktansvarlig hos Bano, som leverer både toaletter, servanter, dusjer og baderomsinnredning fra ny fabrikk på Sandane.

– Toalettet åpner for en helt ny måte å tenke baderom på. I stedet for at personen må tilpasse seg baderommet, tilpasser baderommet seg personen, forteller Olsen.

Elektrisk

Bano startet et prosjekt sammen med Helse Bergen der de lagde produkter som kunne sveives opp og ned.

– Men den største suksessen var de elektriske. Det er dem kundene vil ha, forteller Olsen.

Servanten kan heves, toalettet kan heves, dusjsetet kan låses uten verktøy, dusjen kan heves og senkes uten at det er nødvendig å være sterk i klypa – og rundt det hele kan det monteres usedvanlig solide støttehåndtak.

Vendbart toalett

Nå har den norske produsenten gått et langt skritt videre. Bano vant en innovasjonskonkurranse som skulle finne helt nye konsepter for hvordan et baderom kan fungere. Der kom det vendbare toalettet inn.

Bano hadde kjøpt patentet fra de svenske utviklerne for noen år siden og tok det frem som en del av det nye, tryggere baderommet. Det har vært ute på sykehus, sykehjem og hos private i flere land.

Mange trenger en pleieplass rett og slett fordi de ikke klarer seg hjemme på badet lenger. Hovedfunksjonen er at brukeren skal klare seg lenger alene.

– Mange trenger en pleieplass rett og slett fordi de ikke klarer seg hjemme på badet lenger. Hovedfunksjonen er at brukeren skal klare seg lenger alene, forklarer Olsen.

Og for dem som uansett trenger hjelp, blir jobben enklere. Toalettet kan vendes slik at assistenten eller pleieren kommer til uten å presse seg inn i et trangt hjørne. Det gir bedre arbeidsforhold og mindre belastning.

Hygiene

Setet kan vendes 360 grader, eller i praksis så mye som bena til den som sitter på det, tillater. Så kan sisternen og setet heves og senkes. En bruker som sitter i rullestol, kan vri seg mot servanten og vaske hendene før han tar på rullestolen igjen. En stor fordel for hygienen, altså.

Presisering, 9. januar 2020: Opplysningen om at også setet er hev- og senkbart er tilføyd.

Olsen vil ikke gå inn i debatten om snuareal og størrelse på badet. Han mener likevel at det vendbare toalettet gjør det mulig å klare seg like godt med mindre bad:

– Vi ønsker at de som bruker badet, skal være mest mulig selvstendige. De kan klare seg med mindre bad der de bruker støttehåndtak i stedet for å bevege seg to meter bortover gulvet for å komme seg fra toalettet til servanten, beskriver Runar Olsen.

Runar Olsen i lokalene. I bakgrunnen arbeider to personer i produksjonen.

NORSKPRODUSERT: Det meste produseres på en av de to fabrikkene til Bano på Sandane. Runar Olsen viser fram produksjonslokalene. (Foto: Georg Mathisen)

Som tannlegestol

Førsteamanuensis Jonny Nersveen leder NTNUs forskningslaboratorium for universell utforming på Gjøvik. Der er toalettet testet, og forflytninger og stress er målt på brukere med ulike funksjonsnedsettelser.

Nersveen bruker store ord når han beskriver Bano-toalettet:

– Dette er en av de største nyvinningene på lang tid!

Dette er en av de største nyvinningene på lang tid!

Han sammenligner det med en tannlegestol, som har mange reguleringsmuligheter og alt tannlegen trenger i umiddelbar nærhet av pasienten.

– Jo lettere det er å hjelpe brukeren med både toalettbesøk og morgenstell, jo bedre er det for både pleier og bruker, fordi flere oppgaver kan gjøres mens brukeren sitter i ro på toalettet, sier Nersveen.

Når toalettet er vendbart, kan brukeren eller pleieren bestemme hvilken posisjon det skal ha når brukeren skal flytte seg mellom rullestolen og toalettet.

 – Du kan velge å gå på toalettet mot den åpne delen av rommet, så du er kvitt problemet med at det er trangt.

Færre forflytninger

Nersveen og NTNU sto for testene da Bano vant innovasjonskonkurransen i regi av det kommunale selskapet Omsorgsbygg Oslo.

– Vi kjørte 120 tester med 30 personer. Det viser seg at løsningen er fleksibel, og også at du får færre forflytninger. Du slipper å rygge frem og tilbake og posisjonere deg på et toalett.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Nersveen peker også på en annen fordel: Du trenger ikke 90 centimeter på hver side av toalettet. – Vi ønsker å ha toalettet nær servanten så brukere kan vaske fingrene sine før de går tilbake til rullestolen. Det får du til her, også om du har en lammelse som gjør at du bare kan bevege deg i én retning, sier han.

Det betyr at det blir enklere å bruke et eksisterende bad for den som blir avhengig av rullestol eller andre hjelpemidler.

– Fordi du ikke er nødt til å snu rullestolen inne på badet når du kjører inn, går det an å bruke badet i stedet for å rive det og bygge nytt og større, sier Jonny Nersveen.

Står på kravene til snuareal

Tilgjengelighetsrådgiver Elin Vang Kristiansen i Norges Handikapforbund Oslo er glad for muligheten for nye og bedre tekniske hjelpemidler, men skeptisk til snakk om å fire på kravene til snuareal.

– Produktet ser OK ut i et privat hjem eller i en helseinstitusjon. Jeg vet lite om hvordan det fungerer med mennesker som har veldig liten førlighet, men det er veldig bra at det blir prøvd ut nye teknikker og nye hjelpemidler, sier hun.

Et produkt kan ikke gå inn og oppfylle kravene i byggteknisk forskrift. Hvis produktet slutter å fungere, har du plutselig ikke toalett lenger.

Kristiansen understreker at en slik løsning ikke må være noen erstatning for universell utforming i det offentlige.

– Du kan ikke bygge mindre av den grunn. Det blir ille hvis vi skal måtte bygge leiligheter etter ett spesielt produkt. Et produkt kan ikke gå inn og oppfylle kravene i byggteknisk forskrift. Hvis produktet slutter å fungere, har du plutselig ikke toalett lenger, sier Elin Vang Kristiansen.

***

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 06/19.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.