Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vil ha forbud mot å sette psykisk syke på glattcelle

(NTB:) Norges Institusjon for Menneske­rettigheter (NIM) anbefaler at regjeringen gjør endringer i loven slik at det blir forbudt å isolere psykisk syke innsatte.

– Å isolere psykisk syke innsatte gir stor risiko for brudd på menneskerettighetene, sier direktør Adele Matheson Mestad i NIM til Bergens Tidende.

I NIMs årsmelding Stortinget, er en av anbefalingene at loven må skrives om for å få slutt på praksisen der psykisk syke isoleres. En gjennomgang avisen gjorde i 2018, viste at psykisk syke innsatte i norske fengsler ofte plasseres på glattceller eller i belteseng der de ikke kan skade seg selv, selv om de har samme rett til helsehjelp som befolkningen utenfor murene.

Retningslinjene i norsk lov åpner for at innsatte som er en fare for seg selv kan isoleres på glattceller, men er dette er brudd på FNs fengselsregler. Ifølge FN bør glattceller forbys for psykisk syke, dersom de kan bli sykere av det.

NIM ber regjeringen blant annet nedsette et eget utvalg som skal revidere straffegjennom­føringsloven og sikre at innsatte får nødvendig helsehjelp. Regjeringen bes også skaffe seg oversikt over omfanget av tvangstiltak på grunn av selvmordsfare, selvskading og psykiske lidelser, noe som krever bedre registrering.

Senest i februar slo sivilombudsmannen fast at innsatte i Bergen fengsel isoleres ulovlig, og at noen heller ikke får helsehjelp.

(©NTB)

01.04.2019 kl. 08:53
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.