Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arild Fjermstad i rullestol
ENDAGS-FUNKIS: MDG-leder Aril Fjermstad syntes dagen i rullestol var slitsom.

Vil kjempe for heis

Etter en dag i rullestol vil MDG-leder Arild Hermstad kjempe for å få gjeninnført heistilskuddet til boligbygg.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 06.06.2024 13:47

– For meg virker det helt uforståelig at støtteordningen for å installere heis har falt ut. Det er noe vi må ta opp på Stortinget, sier Arild Hermstad, som er partileder for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Han ble orientert om blant annet heistilskuddet da han besøkte Norges Handikapforbund (NHF) på sin rullestoldag tirsdag 4. juni. Heistilskuddet var en støtte til borettslag og sameier som ville etterinstallere heis i lavblokker.

Partilederen fikk en dag som funkis i gave fra Grønt Funkisnettverk under landsmøtet i vår. Tirsdag denne uka så han verden fra en ny vinkel, sittende i rullestol. Foruten NHF besøkte han Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og var med Cato Lie rundt i byen.

– Vi tok trikk og prøvde å komme inn på en del butikker og utesteder, med varierende hell, sier Arild Hermstad.

– Jeg har enormt stor respekt for dem som kommer seg rundt i Oslo i rullestol. Det er en heltidsjobb i seg selv, når man må planlegge så mye. Jeg må innrømme at jeg ble ganske sliten. Det var tungvint å klare seg på egen hånd.

– Er det ingen som har fortalt deg dette tidligere?

– Jo, jeg har hørt at det er sånn, men å oppleve det selv er noe helt annet. Da får jeg en dypere forståelse av hvor viktig det er å utforme samfunnet slik at alle kommer seg enkelt rundt.

Prosesser som fratar verdighet

Hos Norges Handikapforbund fikk Arild Hermstad også beskrevet det tidkrevende arbeid med å skrive søknader og dokumentere egne behov for hjelpemidler og støtteordninger.

– Det er åpenbart at dette er en slitsom jobb som fratar folk verdigheten, og det gjorde sterkt inntrykk, sier Arild Hermstad.

Dagen som funkis fikk ham til å ville prioritere partiets politikk for funksjonshemmede høyere, både lokalt, på Stortinget og i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Flere fordeler med heistilskudd

– Det er fint at Arild Hermstad er opptatt av å få gjeninnført heistilskuddet. Det er en tydelig sak som vi alltid spiller inn til politikere, sier generalsekretær Bjarne Kristoffersen i NHF.

– Heistilskuddet gjør at flere får tilgang til boligmarkedet, det gjør at eldre kan bo trygt hjemme lengre, og jeg vil også tro at verdien øker på leilighetene i bygg som får etterinstallert heis.

Fem mennesker ved møtebord

MØTE MED NHF: Politisk rådgiver Camilla Huggins Aase og generalsekretær Bjarne Kristoffersen presenterte NHFs viktigste politiske saker for Arild Fjermstad og Grønt Funkisnettverks representanter Anna Fryxelius og Suzanne Rødseth.

Bjarne Kristoffersen håper MDG-lederen lærte litt om NHF-medlemmenes politiske utfordringer.

– Vi presenterte bredden i politiske saker som er viktige for medlemmene og snakket om FNs funksjonshemmedekonvensjon CRPD, tog og annen samferdsel og om økonomisk likestilling. For oss var det interessant å høre om MDGs funkisnettverk.

Arild Hermstad hadde med seg Suzanne Rødseth og Anna Fryxelius fra MDGs funkisnettverk i møtet med NHF.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.