Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av en tydelig sliten Oxaal i sporet.
ANKERMANN: Thomas Oxaal avsluttet stafetten for Norge og sikret bronse. (Foto: Geir Olsen / NTB) Thomas Oxaal etter semifinalen langrenn sprint under VM i snøsport for parautøvere på Birkebeineren Skistadion. Foto: Geir Olsen / NTB

VM-finale med norsk stafettbronse

Norge sørget for nok en medalje i para-VM med bronse på langrennsstafetten i åpen klasse i Lillehammer søndag.

Handikapnytt
Publisert 23.01.2022 20:01

(NTB og Handikapnytt:) Det skjedde etter en heftig avslutning der både USA, Hviterussland og Tyskland nærmet seg Norges ankermann Thomas Oxaal.

– Jeg skjønte at jeg måtte gå for bronsemedalje, og jeg prøvde å holde en bra fart for å holde unna, men de kom fryktelig nær, synes jeg, sa Oxaal til NRK etter løpet.

– Jeg var så stiv, så jeg er bare glad for at jeg ikke ødela for laget. Jeg hadde akkurat de meterne jeg trengte, forklarte han og takket lagkameratene.

Tung etappe

Kjartan Haugen åpnet stafetten over 4 x 2,5 kilometer for Norge og vekslet med Vilde Nilsen på en 3.-plass, 11,3 sekunder bak ledende Hviterussland.

Nilsen tok sin tredje individuelle medalje i mesterskapet på langrennssprinten i kvinneklassen lørdag, men tapte mye tid på sin stafettetappe i kamp med flere mannlige utøvere. Russlands olympiske komité (RPC), Hviterussland og Frankrike i front stilte med noen av sine sterkeste utøvere på annen etappe.

– Det var veldig tungt på min etappe. De fleste var veldig sterke, og jeg forsøkte å ha en så jevn flyt som mulig. Vi visste i forkant at alle bare måtte gå sin egen etappe som planlagt, for de skjer mye i en slik parastafett, sa Nilsen.

Holdt unna for konkurrentene

Ved veksling med Trygve Larsen var Norge ett minutt og 19 sekunder bak RPC i tet. Larsen fikk kortet ned differansen med ti sekunder og sendte Oxaal ut på siste etappe på en 3.-plass.

Han klarte å holde unna for konkurrentene bak og sikret bronsen. RPC endte opp med å vinne gull, mens Frankrike sikret sølvet.

Røk ut

Med tre gull og to sølv ble sittende alpinist Jesper Saltvik Pedersen en av de store profilene under para-VM i snøsport på Lillehammer. Men i den siste øvelsen gikk det ikke veien. Pedersen røk ut i kvalifiseringen i parallellslalåm søndag, ifølge NRK.

Dermed ender para-VM i snøsport på Lillehammer for hans del med tre gull og to sølv.
Muligheten for en sjette medalje i parallellslalåm glapp, men para-VM på hjemmebane var uansett et fantastisk mesterskap for Pedersen.

22-åringen vant gull i slalåm, storslalåm og utfor. I super-G og superkombinasjonen tok Pedersen sølv.

Snart står Paralympics i Beijing for tur. Pedersen vant PL-gull i 2018 og er favoritt til å vinne flere gull under lekene i mars.

Stolt idrettspresident

Dermed er det første para-VM i snøsport over. Og idrettspresident Berit Kjøll er svært tilfreds med hvordan arrangementet ble gjennomført, ett år på korona-overtid.

– Vi er ordentlig stolte av para-VM på Lillehammer, sa hun på en pressekonferanse rett før helgen.

(©NTB)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.