Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Mari Storstein.
ÆRESPRIS: Mari Storstein er den 32. vinneren av Jonasprisen. (Foto: Aina Rødal, Universitetet i Oslo)

Ærespris til Mari Storstein

Dokumentarfilmskaper Mari Storstein forteller sterke historier om funksjonshemmedes liv. Nå er hun hedret med Jonasprisen for sin medvirkning til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn.

Av Handikapnytt
Publisert 21.08.2018 15:14

Mange har sett Mari Storsteins dokumentarserie «Søsken» som gikk på TV2 i fjor. Serien ble hedret med TV-prisen Gullruten for beste dokumentarserie tidligere i år.

Nå er det blitt enda mer heder på den 32 år gamle filmskaperen: I dag mottok hun Jonas-prisen, som deles ut av Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Storstein får prisen for å synliggjøre historier om utenforskap, annerledeshet og menneskeverd.

Hun er en sterk stemme i diskusjonen om funksjonshemmedes rettigheter, og hun bruker dokumentarfilm for å fortelle historier om mennesker som vi ikke alltid ser eller hører. Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) har vært en av hennes største kampsaker, heter det i en pressemelding fra universitetet.

Viktig å være synlig

– Jeg er kjempetakknemlig. Jeg er overrasket og veldig glad over å få denne prisen for jeg kjenner jo så mange som jobber for mangfold, toleranse og å ufarliggjøre det som er annerledes, uttaler prisvinneren.

Prisen gjør meg motivert til å fortsette å kjempe for bedre rettigheter til personer med funksjonsnedsettelse.

– Prisen gjør meg motivert til å fortsette å kjempe for bedre rettigheter til personer med funksjonsnedsettelse. Det er også viktig å være synlig, slik at ikke skumle syn får herske, som for eksempel at de som har en annerledeshet har lavere verdi enn andre mennesker, sier Storstein, ifølge pressemeldingen.

Samfunn tilpasset menneskene

Marit Storstein er selv rullestolbruker og har assistanse døgnet rundt. Hvor vanskelig det er å leve med nedsatt funksjonsevne, avhenger i stor grad av samfunnet, påpeker hun.

– Jeg mener samfunnet skal tilpasse seg menneskene og ikke motsatt. Det å ha en annerledeshet kan man ikke gjøre så mye med, men samfunnet kan man endre.

Storstein har lagd flere dokumentarfilmer som tar opp brukerstyrt personlig assistanse. (BPA), blant annet «Brevet til Jens» og «Forestillinger om frihet».

I Jakten på Sylvia B. fra 2007 rettet hun skarp kritikk mot kommunenes registrering av funksjonshemmedes hjelpebehov, som i mange tilfeller ble utført uten samråd med menneskene det gjaldt.

Romslig og tolerant

Jonas-prisen har blitt utdelt hvert år fra 1986. Tidligere prisvinnere har blant annet vært Wenche Foss, Gunnar Stålsett, Margreth Olin, Johan Olav Koss, Lars Monsen, Herbjørg Wassmo, Simon Flem Devold og Håvard Tjora.

Prisen er oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes roman Jonas. Jonas var et barn som opplevde en svært vanskelig skole- og livstilværelse.

Et av hovedkriteriene for Jonasprisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke som et problem».

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.
Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?

Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Du kan også bruke kontonummer 8200.02.03277. Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.