Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Anne Grethe Saxegård Olaisen
ETTER TI-KILOMETEREN: Anne Grethe Saxegård Olaisen hadde med seg Henriette Hennum som ledsager på Ridderrennet. Ellers har hun stor nytte av BPA til mange ulike treningsaktiviteter. (Foto: Helge Olav Haneseth Ramstad)

Aktivitet som krever assistanse

Både rullestoler og aktivitetshjelpemidler kan være tunge å håndtere alene. Derfor kan et aktivt liv ofte avhenge av både gode hjelpemidler og god assistanse.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 29.04.2024 14:49

– Jeg liker absolutt at det skjer noe, sier Anne Grethe Saxegård Olaisen fra Vestre Slidre.

Handikapnytt møter henne på Beitostølen på slutten av ei innholdsrik ridderuke, som hun avsluttet med på pigge ti kilometer på 59 minutter og 14 sekunder.

– Den tida er jeg veldig fornøyd med!

Dette er resultatet av Anne Grethe Saxegård Olaisens aktive hverdag, med trening seks dager i uka.

Hun trener staking på en stakemaskin i treningsrommet, og om vinteren er hun ute med kjelken. Hun har også en barmarkskjelke.

Vil søke om mer BPA

– Barmarkskjelken kan jeg få ut selv, men når jeg skal sykle, er jeg avhengig av hjelp til å få sykkelen ut av boden. Men så er det ikke alltid assistentene kan jobbe på dagtid, når det er greiest for meg å sykle. Da blir det til at jeg får brukt sykkelen mindre. Midt på sommeren går det heldigvis an å sykle på andre tider av døgnet også, sier Anne Grethe Saxegård Olaisen.

Hun har 17 timer brukerstyrt personlig assistanse i uka, men kommer til å søke om flere timer.

– Jeg merker fort at jeg blir sliten og klarer litt mindre de dagene jeg ikke har assistanse, forteller hun.

Da hun pakket til Ridderuka, merket hun at det var godt å få bistand til å bære utstyr til og fra bilen.

– Jeg kunne kanskje strukket meg til å gjøre det selv, men jeg ville fort blitt sliten av å pakke ski, kjelke med mer.

Utenom egen trening bruker Anne Grethe Saxegård Olaisen tid på hundetrening, i tillegg til at hun har flere styreverv. Går hun tur med hunden, bruker hun elektrisk rullestol. Skal hun i møter, har hun en tilpasset bil, der hun også flytter seg fra rullestolen til eget sete.

Idrettsdag for begynnere

Første lørdag i mai arrangerer Medvind assistanse idrettsdag i Nordstrand idrettshall, der kombinasjonen av assistanse og hjelpemidler trolig blir et naturlig samtaleemne. Den erfarne idrettsutøveren Mia Larsen Sveberg er en av dem som kommer til å være til stede og kan gi råd om både aktiviteter og assistanse.

– Jeg er selv i den situasjonen at jeg stort sett klarer meg selv i hverdagen, utenom når jeg skal være med på aktiviteter. Enten det er med armsykkel, piggekjelke eller framerunner (sportssykkel med tre hjul, red.anm.), er jeg avhengig av at andre hjelper meg å ta den inn og ut av bilen og komme meg fra rullestolen til hjelpemiddelet, sier Mia Larsen Sveberg.

På idrettsdagen i Nordstrand idrettshall blir det mulig å låne en assistent for å prøve forskjellige idrettsaktiviteter.

– Hvis du senere blir aktiv i en idrett, kan du få hjelp av andre på treninger hvis du har god dialog med klubben du er med i. Men så kan det være lurt å vurdere muligheten for å søke om brukerstyrt personlig assistanse, hvis du for eksempel begynner med sykling eller ski og ser at du trenger assistanse flere timer i uka, sier Mia Larsen Sveberg.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.