Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Isaksen på en talerstol
NY BEHANDLING: Snart ligger det mer penger i potten, og da kan Nav behandle søknader om aktivitetshjelpemidler igjen, bekrefter arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Aktivitetshjelpemidler: Nav jobber for å unngå at du må søke på nytt

Regjeringen har lagt 48 ferske millioner kroner på bordet til aktivitetshjelpemidler for voksne. Søkere som tidligere har fått avslag på grunn av pengemangel i Nav, skal slippe å søke på nytt.

Ivar Kvistum
Publisert 12.05.2020 15:44

Fredag skrev Handikapnytt at regjeringen kom til å foreslå bortimot en dobling av bevilgningen til aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år, den såkalte AKT26-ordningen.

– Det gjør vi fordi vi ser at denne ordningen blir stadig mer populær. Det betyr at enda flere funksjonshemmede får leve aktive og gode liv. Det er viktig, kanskje særlig nå i koronatiden, sa stortingsrepresentant Margret Hagerup (H) til Handikapnytt.

Usikkerhet

Men usikkerheten knyttet seg til hva som vil skje med dem som allerede har fått avslag fordi årets opprinnelige bevilgning på 52,1 millioner kroner var brukt opp allerede 17. mars.

Nav sa den gang at de ikke ville ta opp igjen søknader som hadde fått avslag dersom det skulle komme en tilleggsbevilgning i revidert nasjonalbudsjett.

Vil finne løsning

Nå framgår det at Nav og Arbeids- og sosialdepartementet prøver å finne en løsning som gjør at du ikke trenger å sende ny søknad.

I en nyhetsmelding på sine egne nettsider, skriver nemlig Nav: «Vi samarbeider med Arbeids- og sosialdepartementet for å finne en løsning for de søkerne som etter 17. mars fikk avslag fordi rammen var brukt opp, slik at de ikke skal trenge å søke på nytt. Vi vil om kort tid komme med informasjon om hvordan opplegget for gjenåpningen av ordningen blir.»

Behandle på nytt

Også arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) bekrefter dette i en pressemelding:

– De sakene som fikk avslag fordi det ikke var mer penger, vil bli behandlet på nytt, sier han.

Statsråden sier han er glad for at det nå blir mulig for flere personer med funksjonsnedsettelse å leve aktive, gode liv.

AKT26-ordningen ble innført 1. juli 2014 og har siden blitt stadig mer populær. Så populær at pengene tar slutt stadig tidligere i budsjettåret.

– Så snart Stortinget har behandlet den foreslåtte økningen i bevilgningen før sommeren, vil Nav kunne gi aktivitetshjelpemidler igjen, sier han i pressemeldingen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen

Ikke imponert

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund slipper ikke jubelen løs over doblingen av potten.

Hun minner om forbundets primærstandpunkt: at aktivitetshjelpemidler for voksne må inn i det ordinære formidlingssystemet hvor man ikke risikerer å få nei fordi budsjettet er tomt.

Og hun sier:

– Det ser ut som et massivt løft. Men vi vet jo at budsjettposten i utgangspunktet er massivt underdimensjonert, og trolig holder varer ekstrabevilgningen bare til juni. Det vil i hvert fall ikke dekke resten av året, sier Brandvik.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.