Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Linda Perry ved møtebordet.
KANADISK FORBILDE: Linda Perry leder organisasjonen Vela i British Colombia, Canada. Denne uken var hun i Norge for å inspirere Ulobas satsing på beslutningsstøtte med mikrostyre. (Foto: Ivar Kvistum)

– Alle mennesker kan bestemme over seg selv

Den kanadiske organisasjonen Vela og deres leder Linda Perry har snudd opp ned på forestillingene om utviklingshemmedes muligheter og rett til selvbestemmelse. Nå lanserer Uloba modellen deres i Norge.

Ivar Kvistum
Publisert 01.03.2019 10:21

– Alle mennesker har evnen til å bestemme selv, fordi alle mennesker kan tenke. Men vi vet ikke alltid hva de tenker. Og da er det vår jobb å finne det ut, sier Linda Perry.

Hun leder den kanadiske organisasjonen Vela, som har utviklet modellen beslutningsstøtte med mikrostyre.

Denne uken har hun og kontorsjef Kim Thomas vært i Norge i anledning oppstarten av Uloba – Independent Living Norges prosjekt «Empowerment med beslutningsstøtte».

Her kan du lese et intervju med en av deltakerne i det norske mikrostyre-prosjektet: MARIA (27) VIL VÆRE SJEFEN I SITT EGET LIV

Støtte til å bestemme selv

Ideen med mikrostyre er å sette sammen en gruppe rundt en person som på grunn av utviklingshemning eller andre former for kognitive eller kommunikasjonsmessige utfordringer har problemer med å gi uttrykk for sine egne ønsker og behov på måter som omgivelsene forstår.

Mikrostyret står i kontrast til tradisjonell tenkning om «vergemål», fordi beslutningene ikke tas på vegne av noen. I stedet er oppdraget å sørge for at personen selv får støtte til å fatte sine egne beslutninger.

Fine boliger er ikke nok

I dag administrerer Vela 1200 ulike mikrostyre-ordninger i British Colombia. Modellen er spredd til andre canadiske provinser, til USA, Australia, Irland – og nå altså Norge.

Men opprinnelig, helt fram til begynnelsen av 1990-tallet, var Vela en organisasjon som sørget for boliger til funksjonshemmede.

– Vi så at det ikke var nok. For selv om vi sørget for de fineste leiligheter til folk, var de fortsatt ensomme, forteller Linda Perry til Handikapnytt.

Selv om vi sørget for de fineste leiligheter til folk, var de fortsatt ensomme.

I stedet innså Vela at de måtte lytte til og få tak i hvordan beboerne selv ønsket å leve sine liv. Denne erkjennelsen ga støtet til tanken om mikrostyre.

Se ishockey og drikke øl

Et eksempel fra pionertiden som hun forteller om, er den da unge mannen Jeff. Han har alvorlig cerebral parese, og mange i omgivelsene har store problemer med å forstå hva han sier.

Det ble oppnevnt et mikrostyre rundt ham som ikke bare lærte seg å forstå hva han sa, men som også var villige til å lytte til hva han ønsket å gjøre i livet.

Linda Perry holder foredrag.

ENKELTMENNESKET I FØRERSETET: Om ikke personens selvbestemmelse kommer først, er det ikke et mikrostyre, erklærer Linda Perry. (Foto: Ivar Kvistum)

Og hva ønsket den unge mannen å gjøre? Jo, han ville selvsagt gå på hockeykamp. Og han ville drikke øl med kompiser. To av de aller mest alminnelige interessene blant unge menn i Canada.

Det burde jo ikke komme som en bombe at han gjerne ville leve som andre på samme alder.

Flere av medlemmene i mikrostyret var jevnaldrende med ham. De hadde lettere for å forstå disse behovene enn moren hans, som tidligere hadde hatt ansvaret. For henne var det en åpenbaring å se at sønnen kunne gi uttrykk for egne ønsker og behov.

Men ikke bare for henne ble det en øyeåpner å se Jeff kose seg på hockeykamper. Linda Perry forteller at det faktisk var med på å endre holdningene i hele lokalmiljøet rundt ham.

Flere fikk se Jeff som et selvstendig individ med egne meninger.

Individet i førersetet

Så kan det noen ganger hende at en person ønsker å gjøre valg som åpenbart ikke er bra, og som vedkommende ikke overskuer konsekvensen av.

I foredraget sitt for de norske mikrostyre-deltakerne fortalte Perry om en person med autisme som likte å stå helt ute i veibanen på en motorvei fordi han likte å kjenne lufttrykket av bilene som kjørte forbi.

For mikrostyret ble da oppgaven å finne ut hvilke behov denne adferden var et uttrykk for, og om disse behovene kunne møtes på en annen og tryggere måte. For eksempel i en fornøyelsespark.

– Det aller viktigste er at vi skal sikre enkeltmenneskets selvbestemmelse. Om ikke dette er ivaretatt, er det heller ikke et mikrostyre. Det er det enkelte individ som skal sitte i førersetet, sier Linda Perry.

Gruppebilde av de tre.

SAMARBEIDSAVTALE: Uloba har inngått en avtale om erfaringsutveksling med kanadiske Vela. Fra venstre: Velas kontorsjef Kim Thomas, Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm og Velas leder Linda Perry. (Foto: Ivar Kvistum)

Samarbeidsavtale med Uloba

Og det er nettopp verdisynet som har vært Perrys hovedbudskap til dem som skal sette ideen ut i livet i Norge.

Ut over dette vil de praktiske løsningene kunne variere, fra land til land, men først og fremst for å være tilpasset det enkelte mennesket.

– Independent living- bevegelsen og Vela deler mange av de samme verdiene, sier Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm.

Nå har kanadiske Vela og norske Uloba inngått en formell samarbeidsavtale om å utveksle erfaringer med mikrostyre-modellen.

Påvirke lovgivningen

Når Uloba drar i gang sitt mikrostyre-prosjekt er det for å utvikle noe som en gang kan erstatte det tradisjonelle vergemålet, som Norge også blir kritisert for internasjonalt. At modellen kan påvirke lovgivningen, er Velas 30-årige praksis i British Colombia et eksempel på.

– Da vi begynte, tok myndighetene utgangpunkt i at personen ikke var i stand til å fatte sine egne beslutninger. Nå er dette snudd. Utgangspunktet er nå at alle er i stand til å bestemme selv, forteller hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.