Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Maria Henriksen.
TAR GREP: Maria Henriksen vil bestemme selv. Det tror hun at et eget mikrostyre kan gi henne støtte til. (Foto: Ivar Kvistum)

Maria (27) vil være sjefen i sitt eget liv

Ni enkeltpersoner er med på Ulobas prosjekt om beslutningsstøtte med mikrostyre. Maria Henriksen fra Sandefjord er en av dem.

Ivar Kvistum
Publisert 01.03.2019 10:29

Denne uka gikk startskuddet for Uloba – Independent Living Norges treårige mikrostyre-prosjekt «Empowerment med beslutningsstøtte».

Etter en pilotperiode med én deltaker, er nå ni enkeltpersoner med og skal prøve

– Vi har sett at det er en genuin interesse for dette prosjektet, og vi er glade for å være i gang, sier prosjektleder Toril Heglum i Uloba.

Starten for Ulobas mikrostyre-prosjekt ble markert med et seminar i Ulobas hovedkontor i Drammen. Der var noen av dem som skal få sitt eget mikrostyre, samt foreldre og fremtidige mikrostyre-medlemmer.

På seminaret deltok også lederen for den kanadiske organisasjonen Vela, som har utviklet mikrostyre-modellen.

Klikk her for å lese et intervju med Velas leder, Linda Perry: – ALLE MENNESKER KAN BESTEMME OVER SEG SELV

Støtte til å bestemme selv

Beslutningsstøtte med mikrostyre retter seg mot personer med utviklingshemning og andre som kan ha vansker med å formilde hva de selv ønsker, eller som trenger bistand til å forholde seg til informasjon om seg selv, slik at de kan ta informerte avgjørelser.

Det siste kan for eksempel handle om kommunale vedtak, journaler eller økonomiske forhold.

I mikrostyret skal det sitte mennesker som kjenner personen godt, over tid. Grunnideen er at personene skal få støtte til å bestemme selv, i tråd med egne ønsker og behov, i stedet for at andre tar beslutningene for dem.

Mer selvstendighet

De ni deltakerne i prosjektet har ulike behov, fra hundre prosent beslutningsstøtte der mikrostyret må tolke kroppsspråk og andre ikke-verbale signaler, til personer som har mye lettere for å gjøre seg forstått.

En av dem som er med i prosjektet, er 27 år gamle Maria Henriksen fra Sandefjord. Hun har klare ideer om hvilken rolle et mikrostyre skal fylle i hennes liv.

– Jeg ønsker meg mer selvstendighet mitt eget liv og mer kontroll over egne valg, sier hun til Handikapnytt.

Slik er det nemlig ikke alltid i dag, forklarer hun.

Maria sitter i møterommet og lytter.

KLARE MÅL: En dag vil Maria Henriksen arbeide med barn og unge, noe hun alltid har drømt om. (Foto: Ivar Kvistum)

– Jeg har nok følt at andre har snakket for meg, at andre har tatt avgjørelsene. Jeg håper at mikrostyret vil gi meg støtte til å bli sjefen i mitt eget liv, sier hun.

Jeg har nok følt at andre har snakket for meg, at andre har tatt avgjørelsene.

Vil gjerne jobbe med barn

Maria Henriksen er i ferd med å få satt sammen med mikrostyre der blant andre moren hennes og kontaktpersonen og en rådgiver i Signo er representert.

Signo er en stiftelse som blant annet yter tjenester til personer med hørselshemning i kombinasjon med andre funksjonsnedsettelser.

27-åringen fra Sandefjord gleder seg til å komme i gang med sitt eget mikrostyre. Hun har en tydelig retning i livet.

– Målet mitt er å kunne arbeide med barn og unge. Jeg er ikke der ennå, men det er et mål. Kanskje er dette også en måte å få brukt massørutdannelsen min, erklærer hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.