Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ba om avlastning – ble henvist til barnevernet

«Jeg skal ta det opp i fagmøtet, men hvis du ikke er skikka til å ha barnet ditt hjemme når du allerede får så mye hjelp, er dette en barnevernsak.»

Elisabeth Grønnerud fra Hå på Jæren forteller at dette var beskjeden hun fikk på telefonen da hun ringte kommunen og ba om krisehjelp til sin multifunksjonshemmede og pleietrengende sønn på 6 år.

Hun er selv alvorlig syk og svært sliten, men hun opplever at hun ikke får nok hjelp fra kommunen.

Det er avisen Dagen som skriver om hendelsen i en reportasje om sviktende kommunalt tjenestetilbud til foreldre med funksjonshemmede barn.

Kommunalsjef Jørn Kosmo i Hå kommune på Jæren kommenterer ikke enkeltsaker, men han sier han ikke kjenner til at saksbehandlere henviser foreldre til barnevernet for å spare penger.

Avisen har intervjuet Håvard Ravn Ottesen, styremedlem i Handikappede Barns Foreldreforening, som bekrefter at det er vanlig at kommuner kobler inn barnevernet i stedet for å gi mer avlastning, som foreldrene ber om.

Han understreker at det ikke er noe nederlag å få hjelp fra barnevernet, men at det ofte ikke hjelper.

– I mange tilfeller vurderer barnevernet foreldrenes omsorgsevne for god til å få avlastning. Dermed ender familiene opp med å bli kasteball i systemet, sier Ottesen til Dagen.

Han mener det er blitt enda vanskeligere for foreldre med funksjonshemmede barn å få hjelp fra kommunene etter de mange kommunesammenslåingene. De nye kommune viderefører gjerne den strengeste praksisen fra de gamle.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) skriver i en e-post til avisen Dagen at kommunen ikke skal bruke barnevernet på en slik måte. Og at det ikke er akseptabelt å la økonomiske vurderinger gå foran de faglige når det gjelder barna.

Les også: FORELDRE HEVDET BEKYMRINGSMELDING VAR EN GJENGJELDELSE FRA SKOLEN

Handikapnytt har tidligere skrevet at foreldre som selv har en funksjonsnedsettelse, opplever at barnevernet kan bli koblet inn når de kontakter kommunen for å be om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i rollen som foreldre.

Les mer: – FORELDRE UNNGÅR Å SØKE ASSISTANSE AV FRYKT FOR Å BLI MELDT TIL BARNEVERNET

11.01.2022 kl. 09:10
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.