Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Servicehund slår på lysbryter
SELVSTENDIGHET: En servicehund kan blant annet hjelpe til med å slå lyset av og på, når eieren måtte ønske (Foto: Hundeskolen Veiviseren. Gjengitt med tillatelse).

Pengene fra regjeringen vil bare rekke til ti nye servicehunder i året

Regjeringen mener ordningen med servicehunder er god samfunnsøkonomi. Men bevilgningen som kommer i forslaget til neste års satstbudsjett, vil bare rekke til å trene opp ti hunder i året. Det er ikke flere enn i dag.

Av Stine Slettås Machlar
Publisert 08.09.2017 21:55

I forrige uke slapp arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) nyheten i Handikapnytt om at ordningen med servicehunder for funksjonshemmede blir en permanent ordning og får plass på neste års statsbudsjett.

LES OM TILDELINGEN HER: SERVICEHUNDER INNFØRES PERMANENT FRA 2018

Hundeskolen Veiviseren har ansvaret for opptrening av norske servicehunder. De sier statsrådens bevilgning på 5 millioner er knapp.

– Det er vanskelig å anslå en konkret kostnad på en servicehund, men om vi skal regne med alt fra opptrening av hund og eier til utstyr den leveres med snakker vi nærmere én halv million per hund, sier Neal Wallis, daglig leder for Hundeskolen Veiviseren.

– Så da vil bevillingen være nok til cirka ti hunder per år.

Usikker fordeling

Dette er like mange servicehunder som skolen i dag trener opp til erstatningshunder til de som må bytte hund. Derfor er Wallis veldig spent på utformingen av budsjettet.

– Vil det være slik at disse midlene skal gå til nye hunder og nye eiere eller skal de dekke hele prosessen med all administrering hos Nav og lignende slik som med førerhunder? Det gjenstår å se og det vil ha stor betydning for hvor bra dette egentlig er, sier han.

– Når det er sagt vi er glade for at det nå blir lettere for folk å søke om hund, legger han til.

Fremtidig trygghet

Hos interesseorganisasjonen Norske Servicehunder slipper de derimot jubelen helt løs over budsjettlekkasjen fra Hauglie.

– Fantastisk flott! Hurra!, er den første kommentaren til daglig leder Anne Bergljot Dørrum.

Dørrum har vært med å jobbe for dette siden oppstarten i 2002.

– Det har vært en lang kamp i 15 år, så jeg er veldig glad for at regjeringen endelig gjennomfører det.

Hun mener dette gir en trygghet fremover.

– Tidligere har det jo vært lovet at de som har fått hunder gjennom prøveprosjektene skulle få ny når den de har må pensjoneres, men man kan jo aldri være helt sikker uten vedtak. Nå kan disse eierne føle seg trygge og nye kan søke. Det er kjempebra!

Frode Hermansen fra Hitra, som fryktet fremtiden uten servicehunden Zica, er også strålende fornøyd med nyheten fra regjeringshold.

– Fantastisk, skriver han på tekstmelding til Handikapnytt fra Mexico der han er på ferie. Zica er selvsagt med som hjelper der også.

LES OM FRODE HERMANESENS ERFARINGER MED SERVICEHUND HER: FRYKTER FREMTIDEN UTEN SERVICEHUND


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.