Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Benedicte stående i rullestolen mens hun jobber med en kunde.
LYNKURS: Etter et fem minutters kurs i bruk av arbeidsstolen, har Benedicte Tønnesen kun lagt merke til én ting hun må være obs på. – Støttebeltet presser nede med knærne, så jeg må variere høyden.
Benedicte stående i rullestolen mens hun jobber med en kunde.

Benedicte er frisørlærling i rullestol

Benedicte er frisørlærling i rullestol

Fra hun var liten har Benedicte Tønnesen drømt om å bli frisør. Med riktige hjelpemidler og god tilrettelegging oppfyller hun yrkesdrømmen.


«Er det passelig?»

«Helt nydelig!» Men du må ikke gjøre det for behagelig, for da sovner jeg!

Klokka er ni på morgenen, og Benedicte Tønnessen vasker håret til dagens første kunde.

Hun har sin ukentlige praksisdag på Trines Klippotek på Vigrestad på Jæren. For fem år siden hadde hun ikke trodd hun ville ha en frisørsaks i hånden.

– Jeg fikk rullestol fra 10. klasse. Da mistet jeg troen på at jeg kunne bli frisør. Det hadde vært drømmen min fra jeg lærte å snakke, sier Benedicte der hun står i stolen bak kunde Jane Merete Sletten.

Hun visste ikke om noen andre i Norge som var frisør i rullestol, og ble oppfordret blant annet av eieren av Trines Klippotek til å tenke i litt andre baner for å få ut kreativiteten. Kanskje hudpleie, med lav arbeidsstilling?

Instagram ble motivasjon

Benedicte Tønnessen valgte design og håndverk, men av ulike grunner ble hun etter hvert uføretrygdet. Tiden hjemme gikk sakte, og en dag på Instagram fant hun en amerikansk kvinne som brukte rullestol og var frisør og kosmetolog.

– Da tenkte jeg: «Det går jo faktisk an!» Jeg ville ikke ha et liv der jeg bare er hjemme, men ønsket å gjøre noe jeg brenner for. Så jeg tok kontakt med oppfølgingstjenesten og fikk gode råd om veien videre. 

Jeg ville ikke ha et liv der jeg bare er hjemme, men ønsket å gjøre noe jeg brenner for.

Først søkte hun på yrkesfag på Godalen videregående skole i Stavanger, og møtte bare positive ansatte. Gjennomgangsmelodien var at «dette skal vi få til».

– Da jeg kom inn på skolen, fikk jeg hjelp av ergoterapeut til å søke om arbeidsstol fra Nav hjelpemiddelsentral. Fra før av har jeg en manuell hjemme, samt en elektrisk som jeg bruker til toget og til og fra skolen og en manuell på skolen som står der fast.

Benedicte vasker håret på en kunde.

BARNDOMSDRØM: Først var det dukkene hjemme hun testet saksen på, senere venner og nå også modellkunder i praksis hos en ekte frisør.

Trenger bare arbeidsstolen

Det viste seg at arbeidsstolen var det som skulle til for at Benedicte Tønnessen både kunne ha praksis én gang i uken og være med på den praktiske undervisningen på skolen.

– Med den er det lettere å multitaske, og jeg kan stå. Det var snakk om at jeg også skulle bruke en sadelstol, men da klarer jeg ikke å være like effektiv fordi jeg må bytte stol hele tiden. Nå kan jeg både klippe, hente og gjøre ting med den samme stolen.

Hun fikk et fem-minutters lynkurs i stolen, og har gjort noen erfaringer i etterkant.

– Støttebeltet presser nede ved knærne, så jeg må veksle på høyden en god del. Beltet som er øverst, er en siste sikkerhet og ment for den som er lam. For meg er det bra, for det gjør at jeg ikke belaster ryggen så mye.

Trening alfa og omega

«Pass på så du ikke får graderingskant.»

«Bare ta av litt der. Ser du der jeg holder?»

Trine Håland som driver Trines Klippotek er bortom for å sjekke at klippen går som den skal. Hun gir råd til Benedicte, som hun gjør med andre hun har i praksis eller lære om hvordan de skal bli like erfarne i yrket som henne selv.

– Du må trene! Frisører slutter generelt tidlig i yrket fordi helsen svikter. Vi blir alle slitne i armer og skuldre, så jeg kan ikke understreke nok overfor alle lærlingene hvor viktig trening er.  

Benedikte forsøker å trene og får også hjelp av ergoterapeut.

– Utfordringen min blir å finne en god balanse mellom trening og hvile. Nå forsaker jeg ting som fritidsaktiviteter fordi jeg er sliten. Men det er verdt det, slår hun fast.

Benedicte jobber med kunde Merete.

ROLLEMODELL: Jane Merete Sletten sier til en litt sjenert Benedicte at hun er en flott rollemodell. Vel ferdig var hun veldig fornøyd med klippen.

Før Benedicte startet på utdannelsen, ble hun advart om at frisørsalonger gjerne ikke har stor nok plass eller er tilrettelagt for rullestolbrukere.

Skolens frisørlokaler er nye, og har stor nok plass. Praksisplassen var hun også heldig med.

– Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle si ja til å ha Benedicte i praksis. Det er flere grunner til det. Jeg så allerede i utplasseringsuken at hun var på et annet nivå enn de andre, og at interessen var der. Lokalene vi har, har vært bank. Så vi har god plass – og tilrettelagt handikaptoalett. Så må vi ellers bare prøve oss frem. Er noen produkter satt for høyt, flytter vi dem, sier Trine Håland.

Trine og Benedicte i samtale i frisørsalongen. Benedicte i rullestol.

BEDRIFT: Trine Håland hos Trines Klippotek var først skeptisk til Benedicte Tønnesens frisørplaner, men endret syn etter hvert. Det er bedriftens ansvar å tilrettelegge, men så langt har de ikke måttet endre noe i salongen.

Bedriftene må tilrettelegge

For det er nettopp praksisplasser som kan være utfordringen. Her kan Rogaland fylkeskommune være rådgiver, støttespiller og gi tilskudd. 

– Vi kan ikke kreve at bedrifter tar inn lærlinger med behov for særskilt tilrettelegging, men vi kan støtte og oppmuntre bedrifter til dette når vi blir koblet på saker hvor det er nødvendig, sier rådgiver Anette Aano i seksjon for fag- og yrkesopplæring i Rogaland fylkeskommune.

Det er bedriftene som må stå for tilretteleggingen og eventuelt oppfølgingen av den.

– Bedriftene kan søke om ekstra økonomisk tilskudd for lærlinger med særskilte behov. Dette tilskuddet brukes kun til ekstra personellressurs. I Benedicte Tønnessens tilfelle er det en bedrift med usedvanlig raushet og ja-mentalitet som er involvert, sier Aano.

Roser skolen

Når de kobles på saker om tilrettelegging for en lærling, om det er før eller etter at lærekontrakten er inngått, henviser de ofte til Nav hjelpemiddelsentral.

Aano i fylkeskommunen sier at individuelt tilpasset tilrettelegging er et viktig virkemiddel for at flest mulig skal kunne fullføre og bestå fag-, svenne- eller kompetansebrev.

I denne konkrete saken var det et åpenbart behov for fysisk tilrettelegging, og en grundig vurdering ble gjort for å vurdere hvilket løp eleven ville dra mest nytte av.

– Det finnes flere ulike løp å velge mellom for til slutt å bestå med et fagbrev. Muligheter for å tilpasse stol og om den kunne få plass i ulike lokaler ble undersøkt, men også elevens ønsker ble tatt hensyn til. Her ble det gjort et usedvanlig godt arbeid av skolen, sier Anette Aano.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Ønsker én ekstra stol

Avdelingsleder Anne Solveig Frøiland Løndalen ved Godalen videregående skole fortalte til Jærbladet at de hele tiden hadde vært innstilt på å ta imot og tilrettelegge. De var mest spent på om det var mulig å finne en praksisplass. 

– Når dét ordnet seg, falt alt på plass. Det er kjekt at vi kan vise i praksis at det som ser ut til å være hindringer, ikke trenger å være det – og at det er rom for mangfold, sier Løndalen.

Benedicte på Instagram:
  • creative_benedicte

Benedicte Tønnessen er fornøyd med støtten hun har fått fra skole, praksisplass og ergoterapeuten som hjalp henne med søknaden. Hun håper på enda mer hjelp fra hjelpemiddelsentralen.

For hun skal gjennom et fire år langt løp i lære. Da ønsker hun en arbeidsstol både i salong og på skolen.

– Enn så lenge har jeg ikke fått lov til å få to. De er strenge, du skal bare ha det nødvendige. De jeg bor med, frakter derfor arbeidsstolen fra Godalen til Vigrestad hver onsdag og tilbake til skolen hver torsdag. Det er litt stress, og jeg håper Nav innser at jeg trenger en stol på hvert sted.

Mitt beste råd? Overse dem som ikke tror på deg. Det meste er mulig. Finn noen du stoler på, og få dem til å hjelpe deg.

Portrett av en smilende Benedicte.

BARNDOMSDRØM: Helt fra hun begynte å snakke, har Benedicte Tønnesen villet bli frisør.

Få hjelp

Benedicte Tønnessen har fått mye oppmerksomhet etter at hun fortalte sin historie i lokalavisen Jærbladet og NRK.

Det har kommet inn mange meldinger med god støtte. Hun har også hørt at det var en som satt i rullestol som sluttet på en skole, som nå har bestemt seg for å gå tilbake da han leste hennes historie.

– Mitt beste råd? Overse dem som ikke tror på deg. Det meste er mulig. Finn noen du stoler på, og få dem til å hjelpe deg.

Selv stoler hun først og fremst på sin egen stahet, og finner også mye god hjelp og trygghet i sin nyeste tatovering. Den består av blomster og en hånd som holder et kors. 

– Den symboliserer at livet mitt er startet på nytt, og at jeg ikke skal tenke på alt som har skjedd før!

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 06/21.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.