Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Delte jobbsøker-innsikt
– Jeg ville ansatt deg, sier arbeidsminister Tonje Brenna til funksjonshemmede Eva Carlsen, som fortalte henne om utfordringene ved å være funksjonshemmet jobbsøker.
VG-artikkelen om Eva Carlsens utfordringer med å komme i arbeid engasjerte arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Hun inviterte like godt Eva Carlsen til en samtale på ministerkontoret, hvor hun slo fast at Eva Carlsens formelle utdanning var sterkere enn hennes egen.
– Hva kan vi gjøre, spør Tonje Brenna og lytter.
Eva Carlsen har en bachelorgrad i spesialpedagogikk, et årsstudie i rettsvitenskap og har tatt flere enkeltemner innen jus. Overfor VG anslo hun at hun har søkt 50 jobber, kommet til intervju til fire stillinger, men har kun hatt en prosjektstilling siden 2022.
Assistanse og tilrettelegging
– Vi har veldig mange tiltak som er ment til å hjelpe folk i Evas situasjon. Vi bruker 11,6 milliarder kroner på det som heter arbeidsmarkedstiltak, så det er mye penger og mange mennesker i systemet for å hjelpe til, sier Tonje Brenna.
– Men som du beskriver, må du ha riktig hjelp på riktig måte til riktig tidspunkt og kanskje ha litt flaks.
Til Handikapnytt sier Eva Carlsen at så lenge arbeidsplassen er universelt utformet, klarer hun seg på egen hånd. Men hun skulle også ønske at det var lettere å få den assistansen man trenger som funksjonshemmet.
– Det går virkelig altfor sakte å gjøre Norge universelt utformet, innrømmer Tonje Brenna.
– Men vi er stolt over at Arbeiderparti-regjeringen har sagt at vi skal inkorporere CRPD i norsk lov. Jeg er urolig for at det ikke fører til at det går raskere, men jeg håper at summen av oppmerksomhet og kloke beslutninger gjør at vi kommer et steg videre.
For lave forventninger
– Kan vi også se frem til en helhetlig assistanseordning som gjør at for eksempel de som trenger assistanse i høyere utdanning får med seg sin assistent på utdanningsstedet?
– Jeg vet at helseministeren jobber med dette. Det er han som har ansvaret for BPA. Det kan høres rimelig ut at du har en ordning som stopper ved kommunegrensa, men for dem som flytter et sted for å studere, er det katastrofe, for du vet ikke hvor mye hjelp du har.
– Hva gjør Arbeiderpartiet for at flere funksjonshemmede skal kunne fullføre utdanningen sin?
– Jeg tror den største feilen vi som land har gjort over generasjoner, er at vi gjennom grunnskolen og videregående skole har senket forventningene.
Arbeidsministeren forteller om funksjonshemmede som har fortalt henne om at videregående skole var tre år med vaffelsteking og en ungdomsskoletid da de fikk gå ut av alle mattetimer.
– Det er jo ikke å hjelpe barn og unge frem til kvalifisering. Det er å resignere! Vi må forvente å ha en skole hvor du kan være den beste versjonen av deg selv, sier Tonje Brenna og minner om at regjeringen har bestemt at også elever med individuell opplæringsplan skal ha karakterer.
Men hun nevner ikke noen nye tiltak.
For Eva Carlsen vil det også være nyttig om stillinger ble bedre tilpasset, slik at flere jobber som hun er kvalifisert for, ikke trengte å omfatte arbeidsoppgaver som hun ikke kan utføre på grunn av funksjonsnedsettelsen.
– Jeg tror alle bedrifter og virksomheter burde tenke nytt om oppgavedeling, for det handler om hvordan vi løser oppgavene best og hvem som løser hvilken del av oppgaven best mulig, sier Tonje Brenna.
Krav om erfaring
– Det var et fint møte, men jeg føler at det er arbeidsgiverne som er problemet og at regjeringen bør lage et regelverk som gjør at noen stillinger er satt av til funksjonshemmede.
Det sier Eva Carlsen noen dager og noen jobbsøknader etter møtet med arbeids- og inkluderingsministeren.
Hun beskriver saksbehandlerstillinger der hun fint kunne utført arbeidsoppgavene, men der ett av kravene er arbeidserfaring for eksempel fra stillinger som spesialpedagog.
– Jeg kan sitte på en stol sammen med en elev, men ikke for eksempel løpe etter barn. Dermed kan jeg ikke ta de jobbene som på sikt kvalifiserer til en saksbehandlerstilling, sier Eva Carlsen.
Les VGs artikkel om Eva Carlsen (ekstern lenke, åpnes i ny fane).
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!