Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Therese Moen i aksjon i med stangen.
NORGESMESTER: Noen dager er hun for dårlig til å trene, og hun har nedsatt funksjon i hele venstresiden av kroppen. Det skulle man ikke tro når man ser Therese Moen i konkurranse – her i NM-finalen i Trondheim i mai. (Foto: Anette Høisæter)

Den ene dagen kan hun nesten ikke gå – neste dag er hun i verdenstoppen

Therese Moen (46) fra Fredrikstad er norgesmester i para pole.

Georg Mathisen
Publisert 15.10.2019 17:02

Det er lenge siden den hørte hjemme i mer eller mindre lugubre klubber og var kjent som «strippestang».

Nå er den fire meter høye metallstangen et beintøft treningsapparat og et sted for toppidrett.

Stolpedans er utmerket trening også for den som sitter i rullestol eller sliter med bevegeligheten, fastslår Therese Moen:

– Dette er en sport for alle. I VM er det helt fantastisk å se på en utøver i rullestol: Hun bruker styrken i armene og har med rullestolen som en del av programmet. Denne sporten har ingen begrensninger, mener hun.

4. plass i VM

46-åringen fra Fredrikstad er en av verdens beste paraidrettsutøvere i stolpedans – pole dancing. I forrige VM i para pole sikret hun seg bronsemedaljen. 3. til 6. oktober deltok hun i VM igjen, denne gangen i Montreal i Canada. Der endte hun på en 4. plass i sin klasse.

Det er fem kategorier i para pole. Selv konkurrerer hun i det som heter «able to walk». Så er det egne klasser for rullestolbrukere, blinde, døve og amputerte.

Utfordrer kroppen

Therese Moen er veteran på helsestudio.

– Pole dancing kom jeg helt tilfeldig borti for fire år siden. Da ble det arrangert kurs i Fredrikstad. Etter å ha trent på helsestudio i 20 år, hadde jeg lyst til å utfordre kroppen en siste gang, smiler hun.

– Så fikk jeg det til, selv med mine begrensninger!

Begrensningen, den heter MS. Attakkvis – det vil si at hun har gode og dårlige dager om hverandre.

– Jeg har nedsatt funksjon i hele venstresiden, som gjør at jeg får mine begrensninger. Så er det utmattelsen i tillegg, slik at jeg må ha hviledager, forklarer hun.

Slik så det ut da Therese Moen sikret seg NM-gull i Trondheim 5. mai. (Video: Norges Pole Sport Forbund):

Fire harde minutter

Da hun så at hun fikk til den tøffe kombinasjonen av elementer fra dans og turn, kom konkurranse inn i bildet som neste skritt.

– De fleste er så nervøse for å konkurrere. Det jeg er nervøs for, er om kroppen vil holde akkurat i dag. Om jeg klarer å gjennomføre det. Vi er på scenen i fire minutter, men det er fire minutter i hard aktivitet, sier hun.

De fleste er så nervøse for å konkurrere. Det jeg er nervøs for, er om kroppen vil holde akkurat i dag.

Konkurransen er en spennende utfordring, men først og fremst ser hun på pole dancing som utmerket trening.

Bilde av Therese som svinger seg i stangen opp ned.

TOTALTRENING: Du trener både utholdenhet, styrke, fleksibilitet, dans og akrobatikk, sier Therese Moen. (Foto: Anette Høisæter)

– Når man har funnet en treningsform som man trives med, synes man det er morsomt og gleder seg til å dra på trening. I forbindelse med konkurranse blir det trening fire–fem dager i uken, og da må det være moro. Det er derfor jeg liker å promotere pole dancing, også: Dette er en sport for alle!

Styrke som styrke

Bare de fire–fem årene som Therese Moen har trent i stangen, har det dukket opp stadig nye studioer som har pole dancing på programmet.

– Vi blir flere og flere som trener. Vi ser det på antall studioer og antall kurs, selv om vi ikke ser det så mye i NM ennå. Veldig mange har sceneskrekk, og det blir jo mye trening, medgir hun.

Selv mener hun at hun fikk mye gratis fordi hun hadde styrken fra mange år med trening. For den som ikke har danset eller turnet, kan bare det å lære seg å klatre, være en utfordring.

– Det jeg ikke hadde, var fleksibiliteten. Jeg var stiv i kroppen, hadde nesten ikke tøyd og hadde en sykdom som gjør at man også har noen smerter. Men etter fem år er jeg nede i spagaten. Det trodde jeg faktisk ikke var mulig, sier hun.

– Men det er en del av det du må gjennom. Du skal ha styrkeelementer, fleksibilitetselementer og spinningelementer for å få score i konkurranser.

Jeg vet at det er mange som setter seg og tenker at livet er over. Det er derfor jeg gjerne vil ut med hva jeg holder på med.

Portrettfoto av Therese Moen.

I VERDENSTOPPEN: I stedet for å sette seg i sofaen og tenke at livet er over, gikk Therese Moen på helsestudio. Nå er hun i verdenstoppen som 46-åring. (Foto: Georg Mathisen)

Trener enda mer

Da hun ble trygdet i 2006, begynte hun å trene enda mer. Hun føler seg bedre og bedre for hvert år, men fremdeles er det dager der hun ikke klarer å trene.

– Jeg vet at det er mange som setter seg og tenker at livet er over. Det er derfor jeg gjerne vil ut med hva jeg holder på med. I fjor, da jeg fikk bronse i VM, måtte jeg be avisene skrive om meg. Ikke for min del, men for å promotere sporten for andre som sliter, gjerne med noe som er usynlig, sier hun.

Hun råder den som vil prøve, til å finne nærmeste polestudio.

– Det dukker opp flere. Finner du ikke noe, så ta kontakt med Norges Pole Sport Forbund. De har oversikten. Synes du det er vanskelig å dra alene, så ta med noen. Som nybegynner er det fullt mulig å dele en stang, også.

Ikke minst skulle hun gjerne hatt med flere gutter i miljøet. Det er noen, men de er i mindretall.

– Dette er en fantastisk fin treningsform. Du trener hele kroppen: Utholdenhet, styrke, fleksibilitet, dans og akrobatikk, reklamerer Therese Moen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.