Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Therese Moen poserer som verdensmester mot en bakgrunn med mesterskapets logo. Hun holder opp en ramme med teksten «Pole Sport World Championship».
I FOKUS: Therese Moen nådde målet om VM-gull.

Therese ble verdensmester i parapole – nå legger hun opp

I vinter gikk hun helt til topps: Therese Moen er verdens beste parapole-utøver. – Nå har jeg vunnet det jeg kan vinne, så dette ble mitt siste VM, forteller hun.

Georg Mathisen
Publisert 18.01.2023 09:34

Den ene dagen sliter hun med å gå. Den neste er hun verdens beste. 49-åringen fra Tønsberg har attakkvis MS, med noen gode og noen dårlige dager, og i tillegg nedsatt funksjon i hele venstresiden av kroppen.

– Det blir til at jeg stålsetter meg og bestemmer meg for å bli bedre. Jeg trener hver dag for å bli bedre enn jeg var i fjor, sier hun.

I 2019 intervjuet Handikapnytt henne. Da hadde hun klart en bronsemedalje og en fjerdeplass i parapole, i klassen som heter «able to walk».

Hun kom borti disiplinen med elementer av dans og turn på en fire meter høy, loddrett metallstang ganske så tilfeldig. Etter 20 år på helsestudio ble det arrangert kurs i Fredrikstad, der hun bodde den gangen.

– Etter intervjuet ble det jo stengt i 2020. Så var det å sette i gang med å trene hver dag for å bli bedre enn det jeg var i fjor. Det er klart at jeg har trent meg opp og blitt bedre. Jeg har ikke gjort noe annerledes, forteller hun.

Forsvarer ikke tittelen

Dermed gikk hun helt til topps i VM i Sassuolo i Italia. Den tittelen kommer hun ikke til å forsvare.

– Nå er det jo ikke noe mer. Jeg har nådd toppen, og det er ikke mer å finne. Skulle jeg stille til VM neste år, så blir fallhøyden kjempestor. Det er bedre å gi seg på topp. Jeg har bestemt meg for det, sier hun.

Jeg har nådd toppen, og det er ikke mer å finne.

Ett forbehold tar hun likevel. De norske poleutøverne konsentrerer seg om NM og VM.

– Men nå kvalifiserte jeg meg selvfølgelig direkte til EM. Det er det ingen i Norge som har vært med på fordi vi har prioritert VM. Selvfølgelig sitter jeg og tenker på det og å bli med på den ene konkurransen. Men jeg er «laidback» på det: Hvis jeg stiller, er det fordi det er gøy, sier hun.

Therese på scenen. Hun holder fast i stangen med beina og smiler mot kamera.

VEKST: Pole dancing er i vekst, forteller Therese Moen, som spesielt er imponert over utøverne i rullestol. Her fra siste NM. (Foto: Willy Larsen)

Vil instruere

Treningen, derimot, den legger hun absolutt ikke på is. Etter mesterskapet har hun tatt seg tid til litt restituering i solen på en takterrasse i Spania, men så er det tilbake i stangen igjen. De siste årene har hun trent to–tre timer fem dager i uken, i tillegg til hard styrketrening.

– Jeg kan legge bort det at jeg «må» trene og heller trene for å kose meg litt. Nå kan jeg konsentrere meg om det jeg har lyst til: Å være instruktør og gjøre morsomme ting, sier hun. Hun er ikke arbeidsfør, men arbeider frivillig på treningsstudio i hjembyen.

Emosjonell seremoni

Følelsen av å stå på toppen av seierspallen og høre nasjonalsangen, den tar hun med seg.

 – Det var veldig rart å se hvordan hele hallen reiste seg for å synge med. Det var emosjonelt; en veldig god følelse, sier Therese Moen.

I konkurransen er utøverne på scenen i fire minutter. Der skal de ha elementer av både styrke, fleksibilitet og spinning. Therese Moen mener at hun hadde styrken gratis etter mange år med trening, men fleksibiliteten manglet hun helt.

– Du trenger både utholdenhet, styrke, fleksibilitet, dans og akrobatikk, sier hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.