Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lars Ødegård og Jan Kåre Sture tar hverandre i hendene. Tegler holder bildet av Krogvold.
STOLT VINNER: Lars Ødegård gratuleres av Ulobas styreleder Jan Kåre Stura (til venstre). Politisk rådgiver i Uloba, Hege Tegler, holder fram selve prisen, som er et fotografi av Morten Krogvold. (Foto: Ivar Kvistum)

– Det er stort å få en slik anerkjennelse fra mine egne

Handikapforbundets Lars Ødegård er tildelt Stolthetsprisen for 2018.

Av Ivar Kvistum
Publisert 16.06.2018 20:49

Han har mer enn fire tiår bak seg som aktivist og leder i kampen for funksjonshemmedes rettigheter.

Lørdag 16. juni ble Lars Ødegård hedret med Stolthetsprisen, som hvert år deles ut av Uloba – Independent Living Norge, i forbindelse med Stolthetsparaden.

Prisen går til noen som har gjort en særskilt innsats for å skape likestilling for funksjonshemmede.

I år ble prisen overrakt på Independent Living-festivalens siste og mest feststemte programpost: Stolt Natt på Salt, like i sjøkanten i Oslo sentrum.

Gildt!

Det var en takknemlig og stolt Lars Ødegård som tok imot prisen. Han var til stede på Stolt Natt-arrangementet sammen med kona, Hilde Fjærgaard.

– Å få en slik pris av sine egne, er gildt, sa Ødegård til Handikapnytt etter overrekkelsen.

– Jeg opplever dette som en stor anerkjennelse. Og ikke minst er det flott å kunne motta prisen i en slik ramme som dette. Jeg opplever at vi som funksjonshemmede og bevegelse virkelig er synlige i bybildet, fortsatte han.

Stolthetsprisen
 • Disse er tidligere tildelt Solthetsprisen:
 • 2017: Adolf Ratzka
 • 2016: Berit Vegheim
 • 2015: Anita Elisabeth Bjørklund
 • 2014: Empo TV
 • 2013: Bente Skansgård
 • 2012: Marte Wexelsen Goksøyr
 • 2011: Stine Machlar
 • 2010: Tove Linnea Brandvik
 • 2009: Inge Husmo
 • 2008: Mari Storstein

Første på Stortinget i rullestol

Det var Ulobas styrelder Jan Kåre Stura som overrakte prisen til Ødegård.

Han skisserte opp Lars Ødegårds lange virke for funksjonshemmedes likestillingskamp, der han har hatt en rekke posisjoner.

Blant annet har han vært forbundsleder og generalsekretær i Norges Handikapforbund i til sammen 23 år.

Han har vært leder i Bioteknologinemnda, styreleder i bistandsstiftelsen Atlas-Alliansen, og mye annet.

I dag er Lars Ødegård ansatt som spesialrådgiver i Handikapforbundet.

Stura la også vekt på at Ødegård skrev historie som tidenes første møtende stortingsrepresentant i rullestol.

– Da han fikk tilbud om å bli båret opp på Stortingets talerstol, sa Lars Ødegård at det var helt greit, så lenge alle de andre representantene også ble båret. Dermed ble talerstolen tilrettelagt for rullestolbrukere, fortalte Stura.

Lars Ødegård taler.

STERK APPELL: Lars Ødegård benyttet takketalen til å holde en engasjert appell om å fortsette funksjonshemmedes frihetskamp med styrke og samhold. (Foto: Ivar Kvistum)

Vi må vekke folk av dvalen

Lars Ødegård holdt en takketale der han la stor vekt på at kampen for funksjonshemmedes frihet og likestilling slett ikke er over, men må fortsette med styrke og samhold.

– Vi må slutte å grine over det vi ikke får. Vi må bli forbannet over å bli urettferdig behandlet. Det er vi sjøl som må vekke folk av dvalen som gir dem inntrykk av at funksjonshemmede trenger omsorg når sannheten er at vi trenger frihet, sa Ødegård.

Det er vi sjøl som må vekke folk av dvalen som gir dem inntrykk av at funksjonshemmede trenger omsorg når sannheten er at vi trenger frihet.

– Frihet er ikke en helsefaglig terapi som kan foreskrives på blå resept. Frihet er å leve, slik vi er, slik vi vil, når vi vil og hvor vi vil, fortsatte han.

En jævla aktivist

Lars Ødegård oppfordret alle til å stå opp for rettferdighet og ha tro på seg selv og fellesskapet.

– For en tid tilbake ble jeg skjelt ut og kalt en jævla aktivist. Det gjorde meg kjempeglad, for det er jo en hedersbetegnelse, tenker jeg!

For en tid tilbake ble jeg skjelt ut og kalt en jævla aktivist. Det gjorde meg kjempeglad, for det er jo en hedersbetegnelse, tenker jeg!

Innmeldt i Uloba

Lars Ødegård la vekt på at funksjonshemmede må stå sammen i kampen for likestilling og frihet. Splittelse svekker. Han høstet applaus da han fortalte at han har meldt seg inn i Uloba.

– Vi Ulobister, får jeg nå si, nå som jeg selv nylig tegnet medlemskap i samvirket og samholdet Uloba.

Klikk her for å lese portrettintervjuet Handikapnytt skrev om Lars Ødegård da han sluttet som generalsekretær i NHF i 2012: MØT VÅR NYE SPESIALRÅDGIVER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.