Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Erna Solberg på talerstolen på Høyres valgvake. Partilogo i bakgrunnen.
ELLERS TAKK, ERNA: At Erna Solberg takket en av Høyres valgmedarbeidere for innsatsen «på tross av at vedkommende sitter i rullestol», har provosert forfatterne av dette innlegget kraftig. (Foto: Heiko Junge, NTB).

Takk, men ellers takk, Erna

MENINGER: Hadde Erna Solberg virkelig ønsket å takke oss med en funksjonsnedsettelse for vår innsats i valgkampen, burde hun ha takket oss for tålmodigheten vår. Det skriver en tverrpolitisk gruppering som har gått sammen om dette innlegget.

Handikapnytt
Publisert 23.09.2021 08:49

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatternes egne meninger.

Tenk deg at du sitter og ser på valgkampen og følger med på valgtalene. Kanskje aleine, kanskje med en venn, familien, på en valgvake eller på nett-tv sånn helt i forbifarta.

Tenk deg så at statsminister og Høyre-leder Erna Solberg i sin tale singler ut deg. Helt spesifikt nevner deg i takketalen sin. Det finnes over fem millioner folk i landet, så det må være en veldig god grunn til at hun nevner akkurat deg i sin tale på valgnatten.

Og det er deg – fordi du sitter i rullestol og likevel har klart å delta i demokratiet og vært med på valgkampaksjoner.

Eller som Erna sa på valgnatten da hun ramset opp folk hun takket og klarte å si at hun takket et medlem i høyre for hans innsats «på tross for at han sitter i rullestol».

Se Erna Solbergs tale på Høyres valgvake her (ekstern lenke).

Det var nok ikke med noen vond vilje, men dette er noe vi ikke trodde skulle komme fra en avtroppende statsminister.

La oss tenke litt på hva det egentlig betyr å takke noen for å komme seg ut av huset og dra på dørbank og delta politisk i et parti, på tross av at man bruker en rullestol.

For hva betyr det egentlig? Hvorfor blir så mange av oss med funksjonsnedsettelser sinte av å bli takket for at vi klarer ting på tross av vår funksjonsnedsettelse eller våre hjelpemidler?

Vi er et bredt fellesskap av personer med funksjonsnedsettelse fra hele spekteret av partier og vi har en klar beskjed til dere alle. Ikke takk oss for at vi klarer å bruke en rullestol, rullator, scooter, protese, krykke, stokk, stomipose, førerhund, briller, assistent eller andre hjelpemidler. Hjelpemidlene gjør oss tross alt bare mer mobile slik at vi klarer å overkomme hindringer vi møter i hverdagen.

Ingen takker folk som har på joggesko slik at det er lettere å jogge en tur, selv om det er godt for folkehelsa å være aktiv. Ingen takker folk som bruker kart og kompass på fjelltur heller, selv om det er lure hjelpemidler å ta med for å ha en trygg tur. Det er en selvsagt del av det å bevege seg rundt på for å klare å gjøre det man vil. Slik er det også med hjelpemidlene vi med funksjonsnedsettelser bruker.

Mange av oss kan møte hindringer eller diskriminering hvor enn vi går, hvor en av måtene vi forskjellsbehandles er at folk snakker til oss som om vi var små barn eller får uforbeholdent skryt for å handle poteter i butikken eller å ta bussen for å dra på jobb.

Takk oss heller for å bli med i en valgkamp hvor våre kampsaker om å sikre oss det vi har helt grunnleggende rett på, ikke er en del av dagsorden på nesten en eneste valgsending, debatt eller valgtale.

Takk oss heller for at vi på tross av alle barrierene vi møter i samfunnet fortsatt velger å delta i politiske parti. Takk oss for å bli med i en valgkamp hvor våre kampsaker om å sikre oss det vi har helt grunnleggende rett på, ikke er en del av dagsorden på nesten en eneste valgsending, debatt eller valgtale.

Eller ikke takk oss en gang, men lytt til hva vi sier at mangler for at det blir lettere å være oss og gjør noe med det!

Hvorfor takker ikke Erna alle oss som ikke klarer å delta i politikk, fordi vi må prioritere å bruke tid på å jobbe, kjempe for vår rett i Nav-systemet eller fordi dagens BPA-ordning er så svak at det å få innvilget tilretteleggingstiltak er som å vinne i postkodelotteriet?

Vi er ikke først og fremst bare sinte over det Erna sa, vi føler også på følelser av skuffelse og oppgitthet. Dette valgets tapere er ikke ett enkelt parti, men Norges største minoritet som blir redusert til noen man kan hedre bare man klarer å komme seg ut døra og ender opp som en fotnote i en valgtale.

Til deg som blei nevnt i valgtalen. Vi trenger ikke å takke deg for din innsats i Høyre, fordi undertegnede her kommer fra hele spekteret av partier og har klart samme alminnelige bragd som deg. Vi takker deg ikke på tross av eller på grunn av dine hjelpemidler eller din funksjonsnedsettelse. Vi kan derimot takke deg for at du har deltatt i valget fordi du også ønsker en bedre verden.

Oppdatering, 27. september 2021: Les hvordan Gaute Ove Larsen selv reagerte på takketalen og hva han synes om kritikken her: – STOLT OG GLAD FOR Å BLI TAKKET AV ERNA

Hadde Erna som avtroppende statsminister virkelig ønsket å takke oss med en funksjonsnedsettelse for vår innsats i valgkampen, burde hun ha takket oss for tålmodigheten vår for at vi har ventet på at kampen vår om likestilling skulle komme opp på dagsorden.

Hadde Erna som avtroppende statsminister virkelig ønsket å takke oss med en funksjonsnedsettelse for vår innsats i valgkampen, burde hun ha takket oss for tålmodigheten vår for at vi har ventet på at kampen vår om likestilling skulle komme opp på dagsorden.

Derfor vil heller vi takke alle dere med funksjonsnedsettelser der ute som blir med i partier, politiske debatter, valgaksjoner, dørbank, partiprogrammøter og som brøyter vei for mange flere med funksjonsnedsettelser som kommer etter dere.

Vår kamp og våre forkjempere er våre flere hundre tusen mennesker med en funksjonsnedsettelse som i det daglige kjemper for inkludering, likestilling, tilgjengelighet og at kampen vår blir den menneskerettskampen den er.

Nå som valget er over, flytter kampen seg fra valgaksjoner, inkludering og synlighet i partier og media, til stortingssalen og etter hvert landets rådhus.

Vi med funksjonsnedsettelse fortsetter vår kamp for å bli inkludert i samfunnet og vi gir oss ikke før alle dere kan takke oss for at kampen var vellykket. Når vi ikke får den plassen vi trenger til å fortsette vår kamp så tar vi den plassen vi fortjener.

For det er ikke bare lett å drive valgkamp eller å delta i politikk når vi mangler helt grunnleggende hjelpemidler, god tilgjengelighet i samfunnet og likestillingsverktøy slik som BPA. Samtidig blir stadig flere politisk aktive medlemmer med funksjonsnedsettelser med i alle partiene og flere skal vi bli. Det må vi for å få gjennomslag, bli hørt og takket for det vi faktisk trenger å få til.

MDG: Nikita Amber Abbas, Aurora Kobernus
Rødt: Andreas Lindrupsen, Rina Wesenberg
SV: Marianne Knudsen, Cecilie Gustavsen
Frp: Marit Londal
Partiet Sentrum: Guro Helene Sørdalen, Aina Mauritzen, Simen Bondevik
Ap: Bendik Laumann Vedal
Senterpartiet: Lena Gimse, Torstein Lerhol
Venstre: Mirnesa Balagic
Norges Handikapforbunds Ungdom: Gabriel Wilhelmsen Hoff

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.