Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av fasaden på riksdagsbygningen.
SNART VALG: Hvilken handikappolitikk vil de føre, partiene som kjemper om flertall i den svenske Riksdagen? (Foto: Colourbox)

Dette partiet har Sveriges beste handikap-politikk

Liberalerna er det svenske partiet med best politikk for funksjonshemmede. Deres norske søsterparti Venstre fikk derimot jumboplass i en tilsvarende norsk rangering.

Ivar Kvistum
Publisert 06.09.2018 09:22

Søndag 9. september går svenskene til valgurnene for å bestemme hvem som skal sitte i Riksdagen i den neste perioden.

Paralplyorganisasjonen Funktionsrätt Sverige har i forkant av valget rangert hvilke partier som har den beste handikap-politikken.

Og det er Liberalerna som kommer ut på topp, skriver det svenske magasinet Funktionshinderpolitik.

Inkluderende skole

Vurderingen er et resultat av at Liberalerna svarer positivt på 10 av 15 spørsmål som Funktionsrätt Sverige har stilt til alle partiene.

Blant annet bekrefter Liberalerna at de vil gi større mulighet til rettshjelp knyttet til funksjonshemmedes rett til støtte, som i Sverige er forankret i loven LSS – «Lagen om stöd og service til vissa funktionshindrade».

Liberalerna skårer også høyt for å ville legge fram en plan for å inkluderende skole.

Samtidig er bildet noe mindre rosenrødt når Funktionsrätt Sverige vurderer hva partiet faktisk har gjort på disse områdene i den foregående perioden. Men det holder likevel til en toppnotering i kåringen.

Best i Svergige
  • Her er hele kåringen av Sveriges beste handikappolitikk:
  • 1: Liberalerna
  • 2: Vänsterpartiet
  • 3: Kristdemokraterna og Miljöpartiet
  • 5: Moderaterna og Sverigedemokraterna
  • 7: Socialdemokraterna
  • 8: Centerpartiet

Søsterparti på bunn

Liberalerna regnes som søsterparti til norske Venstre. Da Norges Handikapforbund foretok en tilsvarende rangering foran stortingsvalget i 2017, kom de norske liberalerne desidert dårligst ut, med terningkast to for handikappolitikken.

Ifølge kåringen utmerket Venstre seg med å ha det lengste partiprogrammet, samtidig som det inneholdt minst om funksjonshemmede.

Best på å holde løfter

Men tilbake til Sverige.

På andreplass i kåringen til Funktionhinderpolitik kommer Vänsterpartiet. Dette er et sosialistisk parti som regnes som søsterparti til norske SV.

Og her er det mer samsvar med NHFs vurderinger foran stortingsvalget i 2017. Også SV kom ut på en andreplass, med terningkast fem i den norske kåringen.

Vänsterpartiet svarer positivt på 9 av de 15 spørsmålene. Partiet vurderes dessuten å ha vært best på å oppfylle løftene sine fra forrige valg.

Sosialdemokrater bak Sverigedemokrater

I den norske undersøkelsen i 2017 kom Kristelig Folkeparti ut på topp, med terningkast 6.

«Vi har rett og slett ingenting å utsette på KrFs partiprogram. Det er som vi skulle ha skrevet det selv», heter det i vurderingen av handikappolitikken i partiets program foran stortingsvalget.

KrFs svenske motstykke er Kristdemokraterna. Dette partiet ligger på en tredjeplass i kåringen til Funktionsrätt Sverige.

Statsminister Stefan Löfvens Sosialdemokraterna vurderes å ha en svakere politikk på dette området enn det omstride høyrepopulistiske og nasjonalistiske Sverigedemokraterna, ifølge vurderingen til Funktionsrätt Sverige.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.