Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

detaljfoto av person i rullestol med hånd på hjulet.
BPA-OVERGREP: Mannen ble dømt for å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg seksuelle tjenester fra assistenter som befant seg i et avhengighetsforhold. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Dømt for overgrep mot egne assistenter

En mann i 50-årene er dømt til et halvt års fengsel for å ha utnyttet sine brukerstyrte personlige assistenter til å skaffe seg seksuell omgang.

Handikapnytt
Publisert 07.09.2022 10:02

(NTB og Handikapnytt:) Mannen var tiltalt etter straffeloven paragraf 295, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Mannen med nedsatt funksjonsevne har brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Assistentene var ansatt hos en leverandør.

Ifølge tiltalen fikk han to kvinnelige assistenter til å masturbere ham ved å forlede dem om sin medisinske tilstand, og ved å utnytte de to kvinnenes behov for arbeid.

Anfall

Mannen har smertefulle spasmer i underlivet, og han skal ha hevdet at det var nødvendig at assistentene masturberte ham når han fikk anfall og ufrivillig ereksjon, slik at han kunne komme ut av det og slappe av igjen.

Også samleiene skal ha skjedd for å avhjelpe smertefulle anfall, slik mannen forklarte det.

Ifølge kvinnenes forklaring kom disse anfallene stadig hyppigere.

Fryktet å miste jobben

Overgrepene foregikk over tid, og ved minst to anledninger hadde han også samleie med den ene av kvinnene.

Hun forklarte i retten at hun opplevde at hun ville mistet jobben om hun ikke gjorde som tiltalte ba om.

Den andre kvinnen forklarte at mannen tilbød ekstra betaling i tillegg til assistentlønnen som hun forsto var knyttet til å utføre intime oppgaver.

Kan ikke rettferdiggjøres

Mannen avviste i sin forklaring i Buskerud tingrett tiltalen fullstendig og nektet for å ha gjort det han ble beskyldt for. Han påpekte at det bare var medisinske forhold han trengte hjelp til.

Retten mente imidlertid at forklaringen hans ikke er troverdig og la til grunn at det kvinnene forklarte er sant, går det fram av dommen.

Deres forklaring ble styrket blant annet av vitneutsagn fra en tidligere assistent som sluttet etter kort tid.

I dommen skriver tingretten at verken arbeidsbeskrivelser eller legeerklæringer rettferdiggjør de seksuelle handlingene i saken.

I tillegg til fengselsstraffen, der tre måneder ble gjort betinget, er mannen dømt til å betale oppreisning til de to kvinnelige assistentene på til sammen 250.000 kroner.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.