Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Andreas Haugland Ausland holder en brennende fakkel i mørket.
KAMP FOR RETTIGHETER: Andreas Haugland Ausland er dypt skuffet over at Stortinget også denne gangen sa nei til å ta CRPD inn i menneskerettsloven, men han konstaterer at seieren er innen rekkevidde. (Foto: Privat)

En tragisk dag for det norske demokratiet

MENINGER: Vi gir aldri opp og en gang skal vi få den rettferdighet vi fortjener og anerkjennelse for det vi har blitt utsatt for av den norske stat i hundrevis av år, skriver Andreas Haugland Ausland i dette innlegget.

Av Ivar Kvistum
Publisert 11.03.2021 11:12

Tirsdag 9. mars 2021 går inn i historien som en tragisk dag for Norge.

Det er dagen da flertallet i det norske parlamentet valgte å stemme ned FNs menneskerettighetskonvensjon for personer med nedsatt funksjonsevne for tredje gang.

Høyre, Frp, Venstre og KrF stemte mot SVs forslag om å gjøre konvensjonen til norsk lov. Bare i Erna Solbergs regjeringstid er denne konvensjonen nedstemt hele tre ganger.

FN er sjokkerte over Norge og har i en årrekke kritisert den norske stat og kommuner for maktmisbruk, statlig diskriminering og bruk av tvang.

Det er sterke ord fra FN og verdenssamfunnet. Dette gjør at demokratiet og ytringsfriheten svekkes for en gruppe i befolkningen.

På Dagsnytt 18 på NRK fikk hele Norge høre hva Høyre og Michael Tetzschner betegnet FN-konvensjonen med. Sitat: Dette er ikke de ekte menneskerettighetene. Sitat slutt.

Regjeringen anser altså ikke Norges største minoritets menneskerettighetskonvensjon som ekte menneskerettigheter, noe som også kom tydelig frem under stortingsdebatten.  

MENINGER
  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Jeg har selv en funksjonsnedsettelse og jeg har selv opplevd statlig diskriminering, utenforskap, maktmisbruk og tvang fra den statlige Norge. En historie som hele Norge fikk et lite innblikk i, 8. august 2020 da jeg fortalte min historie i VG og Agderposten.

Hadde FN-konvensjonen vært en del av norsk lov, så hadde sannsynligvis jeg aldri blitt utsatt for det grusomme jeg har vært utsatt for.

Og om jeg likevel skulle vært så uheldig å vært utsatt for det, så hadde jeg uansett hatt retten og loven på min side. Det har vi ikke med dagens lovverk.

Hadde FN-konvensjonen vært en del av norsk lov, så hadde sannsynligvis jeg aldri blitt utsatt for det grusomme jeg har vært utsatt for.

 Man kan jo spørre seg selv om mitt tilfelle et enkelttilfelle, for da kan man jo bare løse de få tilfellene av denne praksisen? Da må jeg dessverre skuffe dere. Det at personer med nedsatt funksjonsevne opplever menneskerettighetsbrudd i møte med den norske stat og store deler av den norske befolkning er normalen i Norge, ikke unntaket. Tenk at dette er sannheten om Norge i 2021.

 Men det kom en positiv ting ut av denne tragiske dagen. Vi har virkelig fått se en samlet bevegelse som har mobilisert og gjort en som aldri før. Vi har aldri vært større og sterkere enn nå.

Over 6700 nordmenn skrev under på oppropet for CRPD som norsk lov, vi hadde en klarte igjen å få til en landsaksjon der vi blant annet fikk samlet SV, Arbeiderpartiet, MDG og Partiet Sentrum til debatt og digitalt fakkeltog, flere interesseorganisasjoner som mobiliserte og hadde diverse digitale arrangementer og mye mer.

Dette viste virkelig at tida da CRPD blir en del av norsk lov og vår frigjøring nærmer seg. Vi gir aldri opp og en gang skal vi få den rettferdighet vi fortjener og anerkjennelse for det vi har blitt utsatt for av den norske stat i hundrevis av år.

Jeg ser på dette som starten på en ny æra, som vi sammen skal kjempe for og skape. Jeg har tro på at neste generasjon aldri skal behøve å gå med lua i handa sånn som vi har måtte gjør i møte med staten. De skal få være rake i ryggen og stolte av seg selv og den de.

Min tro på det er større nå, enn noen gang tidligere.

Andreas Haugland Ausland
Menneskerettighetsaktivist og initiativtager til Landsaksjonen for CRPD som norsk lov

Kjære leser 🙂
Vil du hjelpe Handikapnytt med å lage flere saker som den du leser nå? Da kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt.
Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.