Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

BlimE-plakaten der en gruppe barn danser. To av dem bruker rullestol.
DANS FOR ALLE: Årets blimE-dans inkluderer rullestolbrukere og de som synger med tegnspråk. Barna i dansen er (fra venstre) Mathilde, Emilio David, Marie, Edgar Alida og Anna (Illustrasjon: NRK)

Endelig kan funksjonshemmede bli med på BlimE

Flere har de siste årene klaget over at funksjonshemmede ikke er blitt inkludert i NRK Supers vennskapsdans, BlimE. Men i år er rullestolbrukere inkludert i koreografien, og teksten er oversatt til tegnspråk.

Av Stine Slettås Machlar
Publisert 19.06.2019 09:02

– Det ble arrangert en innspillsmøte med funksjonshemmedes organisasjoner hos NRK i vinter. Da var det mange som fortalte at de aldri følte seg representert på TV, forklarer prosjektleder for BlimE, Ida Hartmann.

– I de tilfellene det var funksjonshemmede på TV, så var det stort sett fordi de hadde opplevd diskriminering. De var aldri der i funksjon av seg selv eller yrket sitt, og det var sjelden funksjonshemmede skuespillere med i dramaserien. Dette gjorde inntrykk på oss, og vi ønsket å synliggjøre ulike barn i BlimE-videoen, fortsetter hun.

Vil vise at man kan danse ulikt

BlimE er NRK Supers årlige feiring av vennskap. Datoen for årets feiring er 6. september. Det lages ny tekst og koreografi hvert år, og alle skoler over hele landet inviteres til å danse BlimE-dansen.

I årets offisielle musikkvideo er to av barna rullestolbrukere som gjør de samme håndbevegelsene som de andre barna. Hartmann håper dette bidrar til at flere ser at individuelle løsninger er mulig, slik at alle kan bli med.

– Det er vanskelig å lage en dans som alle, uavhengig av funksjonsgrad, kan gjøre uten at man må gjøre noen tilpasninger. I årets BlimE-video viser vi ulike måter å danse årets dans på. Vi tror at dette vil hjelpe barn til å forstå at det ikke bare er én måte å danse BlimE på, og at det kan inspirere barn og voksne til å gjøre ulike tilpasninger, sier hun.

I årets BlimE-video viser vi ulike måter å danse årets dans på. Vi tror at dette vil hjelpe barn til å forstå at det ikke bare er én måte å danse BlimE på.

«Du er mer enn god nok»

Dansen øves inn på flere barneskoler rundt om i landet og er ment å være en dans for å styrke vennskap.

– Vi har holdt på at det skal være en felles dans for alle, men ønsker å synliggjøre at det er flere måter å danse på ut fra den kroppen man har. Som det synges i årets BlimE-sang «du e mer enn, mer enn god nok»!

– Håpet er at tilpasningene vi nå har gjort gjør at BlimE-dansen når bredere enn før, og at alle barn føler at det er en dans for dem, sier Ida Hartmann til Handikapnytt.

– HBF: Forbilledlig jobb

Det kan det virke som de har klart. Elin Langdahl, leder for Handikappedes Barns Foreldreforening, er glad for at NRK vil høre på hva barna i deres målgruppe har å si.

– Mange i vår forening er veldig glade for dette. Vi hadde et møte med NRK sammen med Handikapforbundet etter at noen følte seg utenfor i fjor. Det vi sa der har de virkelig tatt til seg.

– Her har NRK gjort en forbilledlig jobb både med å ta kontakt med oss i forkant for å høre hva de kunne gjøre og med å få med barn med funksjonshemminger i videoen. Det er vi virkelig glade for, sier Langdahl.

Her kan du se den offisielle musikkvideoen (Ekstern lenke)

Her kan du se tekst og tegnspråk av videoen (Ekstern lenke)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.