Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av mennesker med ryggen til som står i kø utenfor Frelsesarmeens lokaler. stort skilt med kirkesamfunnets navn på veggen.
FATTIGDOM: Fafo har funnet ut hva som er typisk for en som ser seg nødt til å stå i matkø. (Foto: Frelsesarmeen)

Fafo: Velferdsstaten strekker ikke til

En av tre i Frelsesarmeens matkøer mottar uføretrygd.

Handikapnytt
Publisert 15.02.2023 10:49

(NTB:) En ny Fafo-rapport viser at stadig flere ber organisasjoner som Frelsesarmeen om mat fordi støtten fra Nav ikke er nok. 

– Vi har snakket med folk som rett og slett har blitt fulgt fra Nav til Frelsesarmeen av Nav-ansatte. Dette viser at det offentlige ikke strekker til, sier daglig leder Tone Fløtten i Fafo til NRK.

Ikke råd til det mest nødvendige

Undersøkelsen er gjort i Oslo, Sarpsborg og Drammen i november 2022. Den kartlegger hvem som besøker Frelsesarmeens matutdeling, hva som er de viktigste årsakene til at folk søker mathjelp, og hvordan det oppleves å søke denne typen hjelp.

– Tallene viser at 41 prosent av matkø-gjestene mottar sosialhjelp, og at 32 prosent mottar uføretrygd, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen , Elin Herikstad.

Tallene viser at 41 prosent av matkø-gjestene mottar sosialhjelp, og at 32 prosent mottar uføretrygd.

To tredjedeler av de registrerte gjestene er født i et annet land en Norge. Frelsesarmeen mener at mange sliter med å ha råd til det mest nødvendige med dagens lave nivå på flere støtteordninger.

Skal ikke erstatte Nav

– Vi ønsker å være et supplement til Nav, men det er ikke meningen at vi skal erstatte Nav. Vi vil gjerne ha et tettere samarbeid og fungere som en brobygger, men Nav må ikke bruke oss som en hvilepute, sier Herikstad.

– Sånn som jeg opplever situasjonen så er det nå et press på både Nav og frivilligheten i Norge. Det vi vet er at både Nav, Frelsesarmeen og andre frivillige har hatt stor pågang de siste månedene. Frivilligheten er et supplement til velferdsordningene våre, ikke en erstatning, sier direktør Hans Kristian Holte i Nav til NRK.

Må styrke velferdsstaten

– Rapporten sier oss to viktige ting. Den ene er at vi må utvikle velferdsstaten slik at vi kan fange opp flere og styrke velferdsetaten på flere områder. Velferdsstaten er ytelser for de som ikke har arbeid og faller utenfor, men det er også mye mer enn det, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.