Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Får ikke leie nytt basseng
Grupper med funksjonshemmede får ikke reservert badetid i det nyåpnede Tøyenbadet.
For funksjonshemmede på Ragna Ringdals Dagsenter har Tøyenbadet i Oslo perfekt beliggenhet. Det er et oppvarmet basseng der og egne garderober som er universelt utformede. Derfor hadde det passet godt for dem å booke seg inn med egne badetider, hvor badet er rolig og stengt for øvrig publikum.
Det får de ikke.
– Hovedforventningen vår til Tøyenbadet var at alle skal kunne bruke badet på lik linje. Det handler både om fysisk tilrettelegging og organisering av tilbudet, sier Ingeborg Kraabøl, faglig rådgiver ved Ragna Ringdals Dagsenter.
Helse i hver vanndråpe
Hun presiserer at de har en god dialog med Tøyenbadet om tilrettelegging, selv om de ikke er enige om alt og selv om hun gjerne ville blitt involvert tidligere i byggeprosessen. Da mener hun de kunne bidratt med innsikt om behovene til dem som sjelden er representert i planarbeid. Tøyenbadet har flere tilrettelagte garderober med blant annet løfteheis og dusjstoler, men Ragna Ringdals Dagsenter har påpekt at det er for liten plass i garderobene, og dørene er uheldig plassert med tanke på parkering av rullestoler.
– Den mest alvorlige erfaringen vår er at de uten funksjonsevne til å sitte ikke kommer seg i bassenget i det hele tatt.
Dette blir løst ved at det skal komme en dusjvogn.
– For datteren min er varmt basseng det beste som finnes for glede og velvære – det er helse i hver vanndråpe, sier Hanne Svarstad.
Hun forteller at datteren hennes, Mina, ikke har fått bade i Oslo på mange år. Mina er en av de funksjonshemmede som bruker Ragna Ringdals Dagsenter. Hanne Svarstad forklarer at Mina og mange andre behøver hjelpemidler og tilrettelegging i garderobe og dusj, og for å komme ned og opp av bassenget. En del av dette er fortsatt ikke på plass i Tøyenbadet.
– En viktig del av tilretteleggingen er dessuten å kunne reservere plass. Dette er viktig fordi det er lite plass i det nye badeanlegget til garderober og dusjer som de med størst bevegelsesnedsettelser kan benytte. Dessuten er det en del mennesker som har behov for å være i en gruppe som skjermes for bråk fra andre badende. Men det ser ikke ut til at kommunen vil gjøre reservasjoner mulig før tidligst i slutten av året. Så Mina og mange andre med nedsatt funksjonsevne er fortsatt utestengte fra Tøyenbadet og alle andre kommunale bassenger i Oslo.
Tre prioriterte grupper
Det er ett av de oppvarmede bassengene på Tøyenbadet som er aktuelt for datteren og andre ved Ragna Ringdals Dagsenter å bruke.
– Det kalles opplæringsbassenget, noe som tyder på at det er ment for en helt annen brukergruppe. Men det er unødvendig for dem som lærer å svømme å bruke dette oppvarmede bassenget, sier Hanne Svarstad.

KRITISERER PRIORITERINGENE: Datteren til Hanne Svarstad har ikke fått bade i Oslo på mange år.
(Foto: Privat)
Oslo kommune har forsvart sin praksis som utestenger mange funksjonshemmede med å vise til at de kommunale badene skal prioritere skolesvømming, svømmeidrett og øvrig publikum, i tråd med kommunens idrettsplan.
– Mina og andre funksjonshemmede vurderes ikke en gang på linje med vanlig publikum. De som har størst behov for et varmt bassengbad, er dermed de som gis laveste prioritet.
Hanne Svarstad mener dette er uakseptabelt. Hun henstiller derfor kommunen om å:
- Prioritere funksjonshemmede som har behov for å benytte Oslos varmtvannsbassenger.
- Iverksette strakstiltak for å få flere bassenger tilgjengelige og i drift.
- Utarbeide en behovsplan og handlingsplan for at alle i Oslo med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom som trenger å bade regelmessig i et varmt basseng skal få mulighet til å gjøre det.
Ingeborg Kraabøl har stor forståelse for at de gruppene som kommunen har valgt å prioritere, er viktige.
– Men rettferdig fordeling handler ikke bare om hvor store gruppene er. Det handler også om hvem som har reelle alternativer og kan velge et annet bad eller en annen aktivitet. Prioriteringen må også ta hensyn til hvilke grupper som er mest sårbare for ekskludering. Det finnes få andre aktiviteter som gir samme bevegelsesfrihet, og vi kan ikke bare stikke av gårde til et annet bad lenger unna, sier hun.
– Dette vil vi være opptatt av i den videre dialogen om egne badetider.
Prøveperiode
Jeanette Femoen, avdelingsdirektør for idrett i bymiljøetaten i Oslo kommune, sier at i prøvedriftsperioden det første halvåret leies ikke bassengene ut til eksklusiv bruk.
– Dersom det er kapasitet etter at de prioriterte brukergruppene har fått tid, vil vi vurdere om det er muligheter for å tilrettelegge for at også andre brukergrupper kan leie basseng eller deler av et basseng eksklusivt.
– Hanne Svarstad utfordrer kommunen til å prioritere funksjonshemmede i svømmebassengene, få flere basseng tilpasset og utarbeide en ny behovsplan for bassengene. Hvordan møter kommunen utfordringen?
– Per nå tilbyr kommunen ekstern leie av varmtvannsbasseng eller opplæringsbasseng på Romsås bad og Manglerud bad. Dette ønsker vi også å få til på Tøyenbadet etter en tilpasningsperiode på ett år – dersom dette viser seg å være gjennomførbart. Stovner bad er planlagt åpnet i 2026, og vil også ha et opplæringsbasseng samt være universelt utformet, svarer Jeanette Femoen.
Hun legger til at før man konkretiserer behovet mer, trenger kommunen besøksstatistikk og bruksmønster etter at nye Tøyenbadet og Stovner bad har vært i drift over en periode.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!