Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av Ida ved et bord fullt av kunstige snøfnugg. Hun har noen i håndflaten og blåser dem ut over bordet.
SYMBOLKRAFT: Handikapforbundet har valgt en snøkrystall som symbol for markeringen av FN-dagen for funksjonshemmede. – Ingen er like, men sammen har vi stor kraft, forklarer Ida Cahtrine Freng, leder i prosjektgruppa for 3. desember-markeringene. (Foto: Ivar Kvistum)

Fest og protest på FN-dagen for funksjonshemmede

Med godt over 20 arrangementer i hele landet skal Norges Handikapforbund feire FNs dag for funksjonshemmede mandag 3. desember.

Ivar Kvistum
Publisert 30.11.2018 12:58

Fakkeltog i Fredrikstad. Folkemøte i Sandefjord. Total «funkis takeover» på Kulturhuset i Oslo. Kinokveld i Trondheim.

Små og store arrangementer i praktisk talt hele Norge skal sette funksjonshemmedes menneskerettigheter på kartet mandag 3. desember, den årlige FN-dagen for funksjonshemmede.

– Dette blir både fest og protest, forklarer Ida Cathrine Freng.

Hun er kommunikasjonsrådgiver i NHF Oslo har ledet Handikapforbundets prosjektarbeid med FN-dagen.

Ta rettigheter og dagen tilbake

– Vi skal feire, både at det er 10-årsjubileum for CRPD – FNs konvensjon for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, og at det er 5 år siden Norge signerte dokumentet. Og vi skal protestere mot at funksjonshemmede ennå ikke har fått rettighetene sine oppfylt, forklarer hun.

Det er ikke bare sine egne menneskerettigheter funksjonshemmede vil ha tilbake. Også selve dagen skal «hjem». 3. desember er blitt markert på ulike måter i flere år, blant annet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet med en årlig fagkonferanse.

Men ikke som en folkelig og landsdekkende festdag som NHF legger opp til nå.

Vi skal ta dagen tilbake. Dette skal være en dag av og med funksjonshemmede – for alle.

– Vi skal ta dagen tilbake. Dette skal være en dag av og med funksjonshemmede – for alle, sier Freng.

Debut for regionlag

Og tydeligvis er Handikapforbundets medlemmer i hele Norge klare for både fest og protest. Det blir mer enn 20 ulike arrangementer over hele landet, med smått og stort – og med stor variasjon.

Flere steder samarbeider NHF også med andre organisasjoner og aktører denne dagen. Andre steder samarbeider ulike handikaplag om felles arrangementer for første gang.

Og på Hamar er dette det aller første arrangementet i regi av det nystartede regionlaget til Norges Handikapforbunds Ungdom i Innlandet.

Overveldende respons

Prosjektgruppa som har forberedt Handikapforbundets mobilisering mandag, har vært i sving helt siden januar. Ida Cathrine Freng er overveldet over responsen ute i organisasjonen.

– Det første vi måtte gjøre, var å gi Handikapforbundets medlemmer eierskap til FN-dagen. Nå er målet at vi innen 2021 skal ha markeringer i de 10 største byene i Norge, sier hun.

Ida sitter og ser ut over kunstige snøfnugg på en bordplate.

TA EIERSKAP: Handikapforbundet vil «ta FN-dagen hjem», forklarer Ida C. Freng.

Symbolsterkt snøfnugg

Som symbol for markeringen av FN-dagen for funksjonshemmede 3. desember har Handikapforbundet valgt et snøkrystall. Det er ikke bare passende for årstiden, men er også ladet med mye fin symbolikk, forklarer Ida Cathrine Freng:

– Alle snøfnugg er vakre, men ingen er like. Og selv om de kan være skjøre, er det slik at om du pakker dem sammen til en snøball eller et snøskred, er de samtidig fulle av kraft.

Håpet er at dette symbolet kan tas i bruk av alle som feirer 3. desember og ikke er et eksklusivt «varemerke» for NHFs arrangementer.

Klikk her for å se en liste over NHFs arrangementer på FN-dagen for funksjonshemmedes rettigheter mandag 3. desember. Herfra kan du også klikke deg videre til de enkelte arrangementenes sider på Facebook.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.