Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Elin J. Langdahl.
UKLARHET: Elin J. Langdahl i Handikappede Barns Foreldreforening får spørsmål fra foreldre som ikke har fått noen informasjon fra kommunen om hvordan de skal forholde seg når skolene stenger. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Foreldre i villrede etter skolestenging

Barn med «særlige omsorgsbehov» skal fortsatt få et tilbud selv om skolene blir korona-stengt. Men mange foreldre med funksjonshemmed barn er fortsatt i villrede om hvordan de skal forholde seg.

Av Ivar Kvistum
Publisert 12.03.2020 16:58

I ettermiddag ble det klart at Helsedirektoratet har besluttet å stenge alle skoler og barnehager i hele landet i et forsøk på å få kontroll over korona-epidemien.

Men selv om de aller fleste elevene sendes hjem, er barnehageledere og rektorer ved barneskoler pålagt å fortsatt å «sørge for et tilbud» til to grupper barn.

«Særlige omsorgsbehov»

Den ene er barn av foreldre som jobber innen «kritiske samfunnsfunksjoner».

Den andre er «barn med særlige omsorgsbehov som ikke kan ivaretas når barnehage, skole eller andre dagtilbud er stengt».

– Selv om disse barna mister et dagtilbud, er bistandsbehovet like stort, konstaterer leder Elin J. Langdahl i Handikappede Barns Foreldreforening.

Selv om disse barna mister et dagtilbud, er bistandsbehovet like stort.

Noen av disse barna har bistandsbehov døgnet rundt. Det er derfor ikke tilstrekkelig at foreldrene har hjemmekontor for å ha tilsyn med egne barn, slik det ofte er hos andre.

Bekymrede foreldre

Foreløpig er det uklart for mange hvordan barnas særlige bistandsbehov skal ivaretas når skolene stenger.

– Vi har allerede hatt flere samtaler med bekymrede foreldre som lurer på hva de skal gjøre og hvordan de skal gå fram, sier Langdahl til Handikapnytt.

Hun viser til at langt fra alle kommuner så langt har sørget for å gi konkret informasjon til foreldre som har barn med funksjonsnedsettelser om hvordan de skal forholde seg.

– Det er ikke sikkert at kommunene har tenkt på dette selv ennå, og det er trolig bakgrunnen for henvendelsene vi får. Foreldre som er i denne situasjonen, trenger å vite hvem de skal kontakte for å få den hjelpen de trenger. Og det må avklares hvem som skal bestemme hvilke barn det gjelder, sier hun.

Ansvar for kommunen

I en melding på HBFs nettsider, skriver foreldreorganisasjonen:

«I det dagtilbudet stenges, foreligger det et individuelt ansvar for kommunen å sikre at familiene som har meromsorg får et forsvarlig tilbud. Dette kan være at assistanse som barna ellers ville hatt i barnehage / skole blir med hjem, for å bistå og å avlaste. Noen barn og unge vil også bli ekstra usikre og utrygge ved brudd av hverdagsrutiner, slik at de blir ekstra krevende for familiene.»


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.