Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mia Larsen Sveberg i rullestol, holder et innlegg på en konferanse.
HISTORISK: Fortsatt er ikke paraidretten fullt likestilt. Det vil nyvalgt idrettsstyremedlem Mia Larsen Sveberg gjøre noe med. Bildet ble tatt tidligere i år på en konferanse om hvor viktig det er at funksjonshemmede blir inkludert i kroppsøvingsfaget på skolen. (Foto: Ivar Kvistum)

Første i idrettsstyret med rullestol

Nyvalgt idrettsstyremedlem Mia Larsen Sveberg (24) er opptatt av at ingen skal måtte slutte med idrett, hverken på grunn av økonomi, alder eller funksjon.

Georg Mathisen
Publisert 07.06.2023 10:33

Et styre skal være mangfold, sier Mia Larsen Sveberg.

Verdalingen er nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom og curlingspiller på paralympisk nivå.

Søndag ble hun valgt inn i det nye styret i Norges idrettsforbund.

– Jeg skal ikke stikke under stol at paraidrett er en av hjertesakene mine i idrettsbildet. Det er ikke bra nok likestilt sånn som det er i dag, sier hun.

Det hun håper å bidra med i toppledelsen av norsk idrett, er likevel bredde.

– Du skal aldri måtte slutte med idrett på grunn av alder, funksjon eller økonomi, sier hun.

Jeg skal ikke stikke under stol at paraidrett er en av hjertesakene mine i idrettsbildet. Det er ikke bra nok likestilt sånn som det er i dag.

Orientering først

Sveberg er vokst opp i en idrettsfamilie, og spesielt med orientering.

– Det var like naturlig at morfar løp orientering som at morfar på ti år gjorde det. Denne bredden er viktig, og en stor del av hvorfor jeg er så glad i idretten som jeg er, slår Mia Larsen Sveberg fast.

Så ble det fotball, som var en naturlig del av lokalsamfunnet, ski, skiskyting, turning og dans. Hun prøvde volleyball, basketball og mye annet.

– Men det er orientering som er hjertet nærmest, helt til det ikke ble like enkelt etter at jeg begynte med rullestol, sier hun.

Gjør vondt

Da kroppen ikke klarte mer, ble det en god del år med pause fra idretten. Den dag i dag hender det at det gjør vondt å se på sport:

– Det å se folk danse swing. For meg er det en sårbar idrett å se på fordi jeg var så glad i det. Jeg skal ikke ta gleden fra den som driver med rullestoldans, for det er en kjempefin idrett. Men for meg som har vært aktiv og brukt bena så mye, blir det ikke det samme, sier hun.

– Å se på folk som spiller fotball, går helt fint, for det har jeg ikke kjempegode minner med. Men noen idretter er litt vondere å se på. Orientering er en av dem, sier hun.

Hun savner gleden over å finne de beste løypene i skogen som andre ikke fant.

Gruppebilde av Sstyret.

STYRET: Slik ser det nye idrettsstyret ut. (Foto: Georg Mathisen)

En plass å høre til

– Det er sånne småting som blir personlige for meg. I all idrett er det det som er det viktigste: En plass å høre til og en plass å føle at du er i aktivitet. Det er kanskje dét som vippet meg i retning av en innstilling fra valgkomitéen, med den bakgrunnen jeg har og den motivasjonen for at alle skal kunne drive idrett, mener Sveberg.

Hun har alltid vært aktiv i interessepolitikken. Da hun fant igjen idretten og viste seg som et stortalent i curling, gikk det ikke lang tid før hun ble valgt til tillitsverv og ble aktivt med både i Paraidrettssenteret og i idrettskretsen.

Zained Al-Samarai på talerstolen.

STØTTE: Zaineb Al-Samarai har støttet og oppmuntret Mia Larsen Sveberg, og nå skal Sveberg lære den nyvalgte idrettspresidenten mer om paraidrett. (Foto: Georg Mathisen)

Presidentstøtte

På idrettstinget var det ingen som kunne huske sist innstillingen fra en valgkomité gikk gjennom uten endringer. Det var først og fremst om presidentvervet kampen sto.

Mia Larsen Sveberg og resten av trøndelagsdelegasjonen støttet nyvalgt idrettspresident Zaineb Al-Samarai.

– Begge kandidatene er herlige folk, men de har sine forskjeller i hvordan de er som personer. Zaineb har vært en trygg person å ha rundt seg fra den dagen jeg stilte til valg. Hun har tatt kontakt for å ønske meg lykke til og komme med tips og triks og vært en god trygghet å ha, sier Sveberg.

– Dessuten har hun vært veldig ærlig på at det hun ikke har kunnskapen om selv, ønsker hun at andre skal ha kunnskap om så hun kan lære mest mulig. Hun er tydelig på at med å få meg inn i styret har vi dekt en kompetanse som hun ikke har. Hun skal lære det, men jeg sitter med førstehåndsinformasjon, slår Sveberg fast.

Idrettsstyret

Dette er hele idrettsstyret:

 • Zaineb Al-Samarai, president, Holmlia SK
 • Arne Bård Dalhaug, 1. visepresident, IF Ready
 • Sondre Sande Gullord, 2. visepresident, Nydalens Skiklub
 • Mia Larsen Sveberg, Trondheim Curlingklubb
 • Sebastian Henriksen, Kvaløya Sportsklubb
 • Astrid Strandbu, Tromsø IL
 • Marco Elsafadi, Bønes BBK
 • Ole Rogstad Jørstad, Sportsklubben Nessegutten
 • Elisabeth Faret, Ishockeyklubben Stavanger
 • Erik Unaas, Indre Østfold O-lag
 • Sara Stokken Rott, Kalandseid IL
 • Åsmund R. Sæbøe, ansatterepresentant
 • Erlend Kirkesæther, ansatterepresentant vara
 • Magnus Nedregotten, utøverrepresentant
 • Kjetil Borch, utøverrepresentant vara
 • IOC-representant: Kristin Kloster
 • IOC-utøverrepresentant: Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.