Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arnfinn Johnsen foran en vegg der bildene hans. er utstilt.
MESTERNES MESTER: Utstillingen til Arnfinn Johnsen henger oppe på Norges olympiske museum til 2. mai. Her poserer han ved portrettet av bordtennisspiller Tommy Urhaug. (Foto: Georg Mathisen)

Fotografmesterens portrett-maraton av paralympiske mestere

Arnfinn Johnsen er fotografmesteren som har portrettert 85 paralympiske mestere. Nå er bildene blitt bok og utstilling. Se noen av dem i galleriet i saken.

Georg Mathisen
Publisert 05.02.2021 15:32

Ingen har møtt så mange norske paralympiske mestre som Arnfinn Johnsen.

102 norske utøvere har tatt 294 gullmedaljer i Paralympics gjennom 60 år.

85 av dem lever ennå, og alle dem har fotografmesteren fra Hamar portrettert.

Best i Europa

Resultatet er blitt portrettboken «Best». Torsdag åpnet han også utstilling med portrettene på Norges olympiske museum på Lillehammer.

– Det viktige er møtet med og tolkningen av et medmenneske. Fotografi for meg er det samme som musikk. Det handler om rytme, sier Johnsen.

Da han ga ut bok med alle de norske OL-vinnerne i 2015, fikk den prisen som årets beste portrettbok i Europa. Nå får ikke museumsdirektør Audun Eckhoff fullrost det nye prosjektet:

– Det er tidløst, det utstråler stor integritet, og det handler om likeverd, sier han.

Det viktige er møtet med og tolkningen av et medmenneske. Fotografi for meg er det samme som musikk. Det handler om rytme.

Her er noen av portrettene som Arnfinn Johnsen har fotografert:

Fanger mennesket

Johnsen har reist Norge rundt i sju måneder for å møte mestrene på hjemmebane. Han står for en serie fotografier som ikke legger vekt hverken på idretten eller funksjonsnedsettelsene til dem han har portrettert.

Det sentrale er personen.

– Hvis fotografen klarer å fange noe karakteristisk i et fotografi, da har fotografen lykkes, sier han selv.

Inspirasjon

Morten Syversen er en av dem som er avbildet i boken og på veggen. Han spilte på det norske gullaget i kjelkehockey i Nagano i 1998.

– Å få det presentert på denne måten her, det er en flott anerkjennelse av det vi har prestert, sier han.

– Dette er både anerkjennelse og en inspirasjon for dem som kommer etter oss. Ikke alle som begynner med idrett, kommer til å ta gull og henge på bilde på veggen, men det viktige er den fysiske fostringen de får, sier Syversen.

Syversen studerer bildet av seg selv på veggen.

ANERKJENNELSE: Kjelkehockeymester Morten Syversen setter pris på anerkjennelsen. (Foto: Georg Mathisen)

Stolt idrettspresident

– Vi har mye å være stolte over i Norge, sier idrettspresident Berit Kjøll, som åpnet utstillingen. – Vi er igjen kåret til verdens beste idrettsnasjon. At vi er verdens beste, er også sant når vi ser på idrettens plass i samfunnet. 93 prosent av barn og unge er innom idretten i oppveksten sin, sier hun.

– Et annet tegn på at vi lykkes og er annerledes, er at vi er blant de få som har paralympiske utøvere i samme organisasjon. På Olympiatoppen er alle toppidrettsutøvere. De som er portrettert her, er fantastiske utøvere med fantastiske prestasjoner, fastslår Kjøll.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.