Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Krever større hjelpemiddelpott
NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt fremhever hvor viktig aktivitetshjelpemidler er for fremtidige prestasjoner i Paralympics.
– Alt starter i dem grunnleggende aktiviseringen. Innen det sosiale. Innen helse. Innen idrett. Hvis man ikke har mulighet til å komme i gang uten bidrag til hjelpemidler, stopper det for mange før det har begynt. At ikke politikere fra alle partier er mer villige til å se dette med litt klarere øyne, er for meg en total gåte, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt til Handikapnytt, og fortsetter:
– Det tenkes tradisjonelt, trygt – og det ender i et system som mest av alt bare skaper tapere. Inkludert at mange som kunne endt som aktive utøvere, aldri får sjansen til å komme i gang.
Slik forklarer Jan Petter Saltvedt hvorfor han i en kommentarartikkel skrev at vi kunne fått flere medaljevinnere i Paralympics ved å satse mer på aktivitetshjelpemidler.
«Bredde skaper topp»
Etter Paralympics i Paris skrev han kommentaren «Våre helter – og de som aldri får sjansen til å bli det» på nrk.no (lenke), der budskapet er at politikerne må øke bevilgningene til aktivitetshjelpemidler. De siste årene har potten til aktivitetshjelpemidler gått tom tidlig på vinteren.
«En funksjonsnedsatt person som kommer i aktivitet er potensielt en funksjonsnedsatt person med færre helseplager og et rikere sosialt liv. Mangelen på slike faktorer i et liv er fort kostbare. For den enkelte, mest av alt, men også for samfunnet», skriver Jan Petter Saltvedt blant annet.
«Og så ligger det nødvendigvis en mulighet for idretten i dette. Dette handler i utgangspunktet ikke om toppidrett. Som er en viktig nyanse. Viktig, men likevel ikke nødvendig. For mange av de som kunne blitt parautøvere på mer eller mindre høyt nivå får aldri en reell sjanse med begrensninger som dette. For én ting vi faktisk er rimelig enige om i dette privilegerte landet, er at bredde skaper topp. Jo bredere pyramiden er nederst, jo høyere vil toppen strekke seg.»
Debatter om aktivitetshjelpemidler
Jan Petter Saltvedt forteller at han har kjent til problemet med ordningen AKT26 et par år, blant annet gjennom en konferanse i regi av Likestillings- og diskrimineringsombudet.
– Siden har jeg vært i debatter om det og i samtaler med politikere, uten å få veldig fornuftige svar så langt.
– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på kommentaren?
– Det har vært en veldig stor og ikke minst sterk mengde reaksjoner. Mange er glade for at vi tar opp tematikk både vi og andre normalt sett er altfor dårlige på. Så er det flere som er direkte berørt av denne merkelige 26-årsregelen og forteller om hvilken urettferdighet de opplever. Og så er det en som har kalt det samvittighetsvasking. Og dessverre kan ha noen reelle poenger, sier Jan Petter Saltvedt.