Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Norrud og Kvistum poserer med prisen foran Fagpresseprisens sponsorvegg.
GLADE OG STOLTE: Fotograf Erik Norrud (til venstre) mottok Fagpressens fotopris for bildene han tok av norske Paralympics-deltakere for Handikapnytt, til redaktør Ivar Kvistums store glede. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Fotopris til Handikapnytts Paralympics-bilder

Handikapnytt og fotograf Erik Norrud ble tildelt Fagpressens fotopris for bildeserien med norske Paralympics-deltakere.

Av Ivar Kvistum
Publisert 02.06.2017 14:52

Husker du bildene av norske deltakere i Paralympics i Rio, som sto på trykk i Handikapnytts utgave 04/16?

Nå har bildene vunnet prisen som det ypperste av fotojournalistikk som ble publisert i norske fagpressepublikasjoner i 2016.

Fagpresseprisene er en årlig kåring, i regi av medieorganisasjonen Fagpressen.

Årets prisfest fant sted på restaurant Månefisken i Oslo torsdag 1. juni.

I kategorien for fotografi ble det delt ut to hederlige omtaler og en fotopris.

Og det var det sistnevnte trofeet fotograf Erik Norrud kunne gå på podiet og hente ned, til stor applaus fra mer enn 200 feirende fagpressefolk.

Intens og fandenivoldsk

Prisen ble overrakt av juymedlem og fotograf Morten Løberg, som leste opp juryens begrunnelse. Der heter det:

«Årets vinner utmerker seg med en serie actionbilder med høy innsatsfaktor. Serien omfatter også «studioportretter» med velvalgt rekvisittbruk og lyssetting. Skildringen av norske idrettsutøvere består av til dels svært gode enkeltbilder, skutt i fortellende øyeblikk som viser intensiteten og fandenivoldskheten som ligger i bunnen når utøverne kjemper om gull i Paralympics.»

Se video fra prisoverrekkelsen her:

Sunnaas og Dagbladet

Også tidligere har Erik Norruds bilder av norske Paralympics-utøvere fått oppmerksomhet ut over den opprinnelige publiseringen i Handikapnytt.

Bildene ble tatt i et samarbeid mellom Handikapnytt og Dagbladet Magasinet og ble også brukt til å illustrere deres forhåndsreportasje om Paralympics.

I januar åpnet også en utstilling med bildene på Sunnaas sykehus, der de nå inngår som en del av sykehusets permanente utstilling.

Klikk her for å se videoreportasje fra åpningen av utstillingen med Paralympics-bildene på Sunnaas.

Og tidligere i vår ble de nominert i tre kategorier under Medieprisene i Bergen, da som Dagbladets bidrag til konkurransen.

Legger fordommene til side

Fagbladet Journalisten har intervjuet Erik Norrud etter prisutdelingen. Der blir han spurt om hvordan han jobber med mennesker han skal ta bilde av:

– Jeg legger mine egne fordommer og frykt for å trå feil til side, og møter dem som hele mennesker. Det merker de veldig godt. Slik jobber jeg egentlig i alle situasjoner som er litt kinkige. Jeg tror mange ofte tar mer hensyn til for eksempel handikappede, enn de behøver. Vi må tørre å være litt direkte, på en fin måte.

Klikk her for å lese intervjuet i Journalisten (ekstern lenke).

Vil du se Eriks Paralympics-serie? Her er en digital spesialutgave:


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.