Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Francesc Aragall.
Francesc Aragall er president i stifelsen «Design for All». Han er kjent som hjernen bak tilgjengeligheten i Barcelona.

Han er en superstjerne innen universell utforming – nå kommer han til Oslo

Francesc Aragall er mannen som gjorde Barcelona til en av verdens mest tilgjengelige storbyer. Handikapforbundet har invitert ham til Oslo.

Ivar Kvistum
Publisert 22.03.2017 10:55

Kan Oslo og resten av Norge bli like tilgjengelig som Barcelona? Ja, tror Handikapforbundets Oslo-region og innbyr til fagkonferanse om universell utforming av bymiljøet.

Oslos ordfører Marianne Borgen åpner det hele. Men den største attraksjonen kommer fra en helt annen by:
Francesc Aragall er president i stiftelsen «Design for All», og er hjernen bak den unike tilgjengelighetsstandarden i den spanske millionbyen Barcelona.

Aragall skal være hovedtaler på arrangementet som har fått navnet «DIT-konferansen – design innovasjon – teknologi» i regi av NHF Oslo.

Mr. Universal Design

– Dette er «Mr. Universal Design». Sier du navnet hans i fagmiljøene – uansett hvor i verden – er det full tenning, sier en entusiastisk regionkontorleder i NHF Oslo, Jørgen Foss.

Dette er «Mr. Universal Design». Sier du navnet hans i fagmiljøene – uansett hvor i verden – er det full tenning!

Spørsmålet som Fancesc Aragall er utfordret til å besvare, er: Hvordan klarte millionbyen Barcelona for 25 år siden noe som få andre byer har klart? Og kan Oslo og Norge kopiere denne bragden?

– Det skjer mye i Oslo nå, ikke minst prosjektet med bilfritt sentrum. Samtidig har vi store mangler når det gjelder universell utforming av kollektivtrafikken. Vi håper og tror vi har mye å lære av gode eksempler fra de mest tilgjengelige storbyene i verden, sier Jørgen Foss.

Løfter til et nytt nivå

Aragall har faglig bakgrunn fra filosofi og litteratur og har skapt seg et internasjonalt høyt respektert navn innenfor design og tilgjengelighet.

Da Barcelona forberedte seg til å arrangere OL i 1992, var det Aragall som var ansvarlig for å planlegge og sikre tilgjengeligheten som byen er så kjent for den dag i dag. Men engasjementet hans har fortsatt – og vokst.

– Aragall reiser over hele verden og gir innspill til de virkelig store prosjektene. Vi er veldig stolte av å ha fått ham til Oslo, sier Jørgen Foss.

Rullestolbruker Stine Berre valgte å studere i Barcelona. Les om hennes erfaringer: SLIK BLE STINES SPANSKE STUDIEDRØM TIL VIRKELIGHET

Kontakten ble opprettet da administrasjonen ved NHF Oslo for en tid tilbake var på studietur til Barcelona. De fikk audiens hos Francesc Aragall, og nå er tiden inne for gjenvisitten.

– Vi ble begeistret av at han klarer å løfte temaet fra bare å havne om ramper og centimetere til å handle om design, innovasjon og teknologi. Aragall tar universell utforming til et helt nytt nivå i samfunnsplanleggingen, sier Jørgen Foss.

Bredt program

DIT-konferansen 2017 finner sted på Park Inn Hotel & Confernce centre på Alna i Oslo fredag 31. mars. Dette blir et av de største arrangementene NHF Oslo har dratt i gang. Selv om det er en fagkonferanse, er det meningen at alle med interesse for temaet skal ha utbytte av den.

– Dette skal være for alle. Derfor har vi lagt vekt på å løfte fram de gode eksemplene, forklarer Foss.

Deltakerne på konferansen får også møte deltakere som strategirådgiver innen fremtidstenkning Jan Dietz. Han presenterer rapporten «Handlingsrom for et universelt utformet samfunn». Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp)i Barne- og likestillingsdepartementet kommer.

Statsbyggs Åse Danbolt og Mette Jakobsen presenterer «Hvordan gjøre bevaringsverdige bygg tilgjengelige og inkluderende?» Og Olav Boye Skøre fra musikkfestivalen Vinjerock deler sine erfaringer i innlegget «Framifrå utforming i fjellheimen!».

Også funksjonshemmedes organisasjoner lar seg høre, i en samtale med blant andre Lubna Mehdi fra Norges Døveforbunds Ungdom, Marianne Knudsen fra Norges Handikapforbunds Ungdom og Henning Knudsen fra Norges Blindeforbunds Ungdom.

Vil du delta, må du melde deg på. Mer informasjon finner du på på NHF Oslos hjemmesider (ekstern lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.