Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik bak skrivebord med kamera rettet mot seg.
AKTIV FOR MER AKTIVITET: – Vi gir oss ikke med å presse på for alle skal forstå hvilken innvirkning aktivitetshjelpemidler har i folks liv, sier Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Fratas muligheten til å være aktive

Bevilgningene til aktivitetshjelpemidler for funksjonshemmede over 26 år står på stedet hvil i regjeringens forslag til statsbudsjett. NHF og Norges idrettsforbund reagerer sterkt.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 06.10.2022 12:28

Massivt trykk fra funksjonshemmedes organisasjoner og Norges Idrettsforbund til tross: Det blir ikke enklere for funksjonshemmede å være fysisk aktive med forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram i dag.

– Mennesker med funksjonsnedsettelse fratas muligheten til å være aktive, til å delta sammen med familie og venner, til å bevege seg i samfunnet. De settes på sidelinja. Dette er ikke akseptabelt, og blir rett og slett for dumt siden konsekvensen av budsjettrammen er godt kjent og dokumentert over tid, sier Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund, til Handikapnytt.

– En skandale

Der regjeringen i fjor satte av 55 millioner kroner til aktivitetshjelpemidler for funksjonshemmede over 26 år, foreslår de i år 56 millioner. Korrigert for prisvekst er dette en reell nedgang.

I år var potten tom rekordtidlig – allerede i februar – og søkere ble henvist til å prøve igjen neste år. Fra august i år kunne Nav heller ikke reparere utlånte eller gjennomføre service på slike aktivitetshjelpemidler fordi utgifter til dette går fra samme potten, noe politisk seniorrådgiver Guri Henriksen i Norges Handikapforbunds beskrev som en skandale.

LES MER: Potten er tom: Slutt på service og reparasjon av aktivitetshjelpemidler 

Forskjell i folks liv

Brandvik lover å holde trykket oppe.

– Vi gir oss ikke med å presse, lobbe og informere om hvilken innvirkning aktivitetshjelpemidler har i folks liv.

Hun har ikke mistet troen på at det nytter.

– Vi har jo tidligere opplevd noen runder med påfyll. Så noen har hørt. Nå fortsetter vi å presse på inntil vi får rammene som er rimelige. Det handler om livene til folk.

Har bedt om økning

Norges idrettsforbund har tidligere bedt regjeringen om å øke posten til 200 millioner kroner – i tråd med behovet beskrevet i rapporten «Aktivitetshjelpemidler til personer med fysisk funksjonsnedsettelse» fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Idretten har ansvar for å legge til rette for idrettsaktivitet for alle, men myndighetene må ta ansvar for at alle har de hjelpemidlene de trenger. Voksne med funksjonsnedsettelser er avhengig av myndigheter som legger til rette for aktivitet og støtteordninger. Norges idrettsforbund er svært skuffet over at det er en reell nedgang i tilskuddet til aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år, og over at denne utfordringen ikke tas på alvor, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding på forbundets nettsider.

– Svært skuffende 

Idrettsforbundet har over lang tid jobbet for at aktivitetshjelpemidler må rettighetsfestes.

– Spesielt etter at regjeringen har varslet at Convention on the Rights of People with Disabilities (CRPD) skal inntas i norsk lov, er det svært skuffende at det som kommer til å bli en rettighet for personer med funksjonsnedsettelser, får en reell nedgang i årets forslag til budsjett, påpeker Kjøll.

  • Oppdatert med kommentarer fra Norges idrettsforbund.

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.